Üç farklı bipolar bozukluk tipi vardır. Daha önce manik depresyon adı verilen tip 1'de, bireyler tamamen şişmiş manik ataklar ve majör depresyon yaşarlar. Tip 2 bipolar bozukluk mani göstermez; bunun yerine hastalar, hafif depresif epizotlarla salınan daha az yoğun yüksek enerji dönemleri yaşarlar. Bipolar bozukluğun üçüncü bir biçimine, hafif ruh hali değişimleriyle karakterize siklotimi adı verilir. B-12 Vitamini eksikliği sıklıkla duygusal ve psikolojik bir bileşene sahiptir - araştırmalar ruh hali değişimlerini, depresyonu ve bazı durumlarda mani'yi belgeler - daha sonra düşük B-12 vitaminine atfedilir.
Bipolar Bozukluk Belirtileri
1 bipolar bozukluk, manik ataklar, heyecan verici enerji, uykusuzluk, uykusuzluk, kişinin yeteneklerinin gerçekçi olmayan değerlendirilmesi ve odaklanmayan fikir ve düşüncelerle karakterize edilen uzun sürelere benzemektedir. Manik fazda, bipolar bozukluğu olan hastalar, döküntü harcaması, dikkatsiz ve genellikle güvensiz seks ve dürtüsel iş girişimlerine katılım gibi yüksek riskli zevk arayan davranışlarda bulunurlar. Depresif dönem uyuşukluk, sürekli kaygı, cinsiyete ilgisizlik ve intihar düşünceleri veya girişimlerini içerir. Tip 2 ve siklotimi hastaları bu semptomların daha az derecesini gösterirler.
B-12 Eksikliği Belirtileri
B-12 vitaminindeki bir eksiklik sıklıkla duygusal ve psikolojik belirtiler gösterir. Bunlara Diyet Takviyeleri Ofisi'ne göre karışıklık, depresyon ve demans da dahildir. Çevrimiçi ruh sağlığı ve psikoloji ağı “Psych Central” dan M.D. olan Jim Haggerty, B vitaminlerini ruh düzenleyicileri olarak tanımlar; B-12 vitamini eksikliği olan bireyler, depresyon ve anksiyete gibi bipolar bozukluğa benzer semptomlar yaşayabilirler.
Araştırma
Yıllar boyunca birçok çalışma bipolar bozukluk vakasında B-12 vitamini eksikliğinin varlığını kabul etti. “Amerikan Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan bir Şubat 1984 çalışması, B-12 vitamin takviyesinin hemen çözüldüğünü gösteren bir hastada ortaya çıkan mani ile ilgili. West Indies Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen ve “West Indian Medical Journal” da yayınlanan bir Aralık 2000 çalışmasında, teşhis edilen tip 1 bipolar bozukluk hastadaki semptomların B-12 vitamin takviyesi sonrasında çarpıcı şekilde düzeldiği tespit edildi. Daha yakın bir zamanda, Güney Carolina Tıp Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen ve “Psikiyatrik Uygulama Dergisi” nde yayınlanan Eylül 2009 tarihli bir çalışma, bir hastanın psikozunu B-12 vitamin eksikliğine kısmen bağladı ve sonrasında yapılan takviye, bazı semptomları önemli ölçüde hafifletti. br>
Bu çalışmalar B-12 vitamininin ve bipolar bozuklukta beslenmenin önemini kesinlikle vurgulasa da, bu durum kalifiye bir zihinsel sağlık uzmanı tarafından ilaç tedavisi ve süpervizyon gerektirir. Bipolar rahatsızlığınız varsa, B-12 vitamininin durumunuzun tedavisinde oynayabileceği rol hakkında doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla konuşun.