Çoğu hastane doğumunda, K vitamini yenidoğan bakımının standart rejiminin bir parçası olarak doğumdan kısa bir süre sonra enjeksiyonla verilir. Bazı ebeveynler, ateşin zarar verebileceği ya da gereksiz gördükleri için bu özel müdahaleyi reddetmeyi tercih ediyor. Konunun her iki tarafını anlamak, ebeveynlerin bebeklerinin K vitamini takviyesi gerektirip gerekmediğine karar vermesine yardımcı olabilir.
Avantajları
Yeni doğanlar için K vitamininin amacı erken K vitaminini önlemektir. eksikliği kanama veya VKDB. Eskiden yenidoğanın klasik hemorajik hastalığı olarak bilinen bu hastalık, bir bebek K vitamini eksik doğduğunda ortaya çıkar. Bu eksiklik, yaşamın ilk birkaç haftasında beyin kanamasının gelişmesine neden olabilir. Doğumdan hemen sonra K Vitamini takviyesi, savunmasız bebeklerde potansiyel ölümcül kanamayı önlemek için bilinen tek yöntemdir. Üçüncü haftadan sonra başlayan kanama geç VKDB olarak adlandırılır ve yaşamın ilk iki ila üç ayı boyunca oral K vitamini takviyesi ile önlenebilir. Bebek maması yüksek düzeyde K vitamini içerir, ancak doğum sonrası K vitamini almayan anne sütüyle beslenen bebekler yaşamın 12. haftasında oral takviyelere ihtiyaç duyabilir.
Tartışma
Hem erken hem de geç VKDB son derece nadir. Herhangi bir K vitamini takviyesi olmadan, erken VKDB 100.000'de yalnızca 1.8 bebekte, geç VKBD ise her 100.000'in 5'inde görülür. Geçmişte, küçük çalışmalar K vitamini takviyesi ile çocukluk lösemi insidansı arasında olası bir bağlantı olduğunu göstermiştir, ancak bu bağlantı atış değil, oral takviyeyle sınırlıydı. Bununla birlikte, "İngiliz Kanser Dergisi" nde yayınlanan büyük bir 2003 çalışmasında, çocukluk lösemi ve K vitamini takviyesi arasında hiçbir bağlantı bulunamamıştır.
Dikkat Edilecek Noktalar VKDB için risk, bu nedenle doğumda çekilen K vitamininin uygulanması bu bebekler için özellikle önemlidir. Rahim içindeyken alkole veya ilaca maruz kalan bebekler de doğumdan sonra kanama komplikasyonları riski altındadır. Bebeğin K vitaminine olan ihtiyacını artırabilen diğer risk faktörleri, forseps veya vakumla ekstraksiyon uygulaması gibi doğum sırasında herhangi bir travmayı veya sünnet veya diğer cerrahi prosedürler gibi doğumdan kısa bir süre sonra meydana gelebilir. Bebeğiniz için K vitamininden vazgeçmeden önce, olabilecek herhangi bir endişeniz hakkında bir doktora danışın ve çocuğunuzun takviye alması gerekebilecek komplikasyonlar için risk altında olup olmadığını düşünün. Emziren annelere, bebeği için atış yapmaktan vazgeçmeyen bir alternatif, annenin anne sütündeki K vitamini seviyesini yükseltmek için 12 haftaya kadar günde 1 mg K vitamini almasıdır.
, , ] ]