|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Suda Çözünen Vitaminlerin Özellikleri

C vitamini ve B kompleksi vitaminleri olarak bilinen sekiz B vitamini suda çözünebilir, yani suda çözülürler. Buna karşılık, A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür, bu da kan dolaşımına girmeden önce yağda çözündüğü anlamına gelir. Vücudunuz aşırı yağda çözünen vitaminleri karaciğerinizde depolar ve yeterli miktarda A, D, E veya K vitamini tüketmediğinizde bunları kullanır. Vücudunuz suda çözünen vitaminleri depolayamaz. Böbrekleriniz fazla miktarda C ve B kompleksini giderir ve idrar bu aşırı besinleri vücudunuzdan taşır. Tek istisna, Ulusal Tıp Kütüphanesine göre karaciğerinizde depolanan tek suda çözünür vitamin olan B12 vitaminidir. Vücudunuzun düzgün çalışması için sürekli bir suda çözünür vitamin kaynağı kullanmanız gerekir.

C C vitamini, dolaşım işlevi, yara iyileşmesi ve sağlıklı kemikler ve dişler için önemlidir. B kompleksi vitaminleri metabolizmada, kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında ve sağlıklı cilt, kemik ve sinirlerin korunmasında önemlidir. Bazı B vitaminleri çeşitli işlevleri yerine getirmek için birlikte çalışırlar.

Eksikliği Belirtileri

C vitamini eksikliği, kanama sakızlarında, iyileşmeyecek yaralarda, kuru ciltte, kabarmada, morarmada, artmış enfeksiyonlarda ve kemik ve eklemlerde kendini gösterir. . B kompleksi vitamin eksikliği semptomları arasında cilt hastalıkları, konfüzyon, ishal, sinirlilik ve pürüzsüz bir dil vardır.

Aşırı Tüketim Belirtileri

C vitamini aşırı tüketimi normal şartlar altında toksik değildir, ancak bir kez ispirto belirtileri yaşayabilirsiniz yüksek dozda almayı bırak. B kompleks vitaminlerinin çoğu, fazla tüketimin anormal karaciğer fonksiyonu, sinirlilik, kramplar ve mide bulantısına neden olabileceği niasin dışında aşırı tüketim belirtileri göstermez. Çok fazla folik asit alınması, B12 vitamin eksikliğini maskeleyebilir.

Yaygın Kaynaklar

Vücudunuzun her gün yediğiniz yiyeceklerle C vitamini ve B kompleksi vitaminleri sağlamanız gerekir. Turunçgiller, portakal, limon ve limon gibi C vitamini kaynağıdır. C vitamini alımınızı artırmak için daha fazla çilek, kavun, brokoli, yeşil biber ve domates tüketin. Domuz eti, kümes hayvanları, balık ve diğer etler, B-kompleks vitaminleri, özellikle de karaciğer ve böbrekleri içeren yemekler sunar. Koyu, yapraklı sebzelerde, baklagillerde, yumurtalarda, süt ürünlerinde, kabuklu deniz hayvanlarında, istiridye ve yer fıstığında B vitaminleri arayın. B vitamini ile zenginleştirilmiş tam tahıllı ürünleri yiyin.

Stabilite

Suda çözünen vitaminler depolanır ve yiyecek hazırlanırken hassas ve kolayca tahrip olur. Colorado State University Extension, vitamin kaybını önlemek ve süt ve tahılları güçlü ışıktan korumak için soğuk sebzeler önermektedir. Sebzeleri pişirmek için kullanılan suyu çorbalara ve güveçlere akıtın, aksi takdirde boşa harcayacağınız vitaminleri kurtarın. Gıda inceltme, ekmek ve pirinç gibi tam tahıllı ürünlerde bulunan birçok B kompleksi vitaminini tahrip eder. Örneğin, pirinci parlatmak, tiyamin bakımından zengin olan dış katmanını çıkarır. Bu, pirincin bir diyet teli olduğu kültürlerde tiamin eksikliğine veya beriberi neden olur. Üreticiler bu ürünleri, niasin, riboflavin, tiamin, folat ve demir gibi kaybolan besinleri yeniden üretmek için zenginleştirir. Zenginleştirilmiş ürünler arasında ekmekler, tahıllar, beyaz pirinç ve beyaz un bulunur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır