K vitamini tamamen pıhtılaşma ile ilgilidir; Aslında, adı “koagülasyon” olan söz konusu hematolojik olay için Almanca kelimeden türemiştir. Bu vitaminde eksikseniz, bir yaralanma durumunda kanamayı durdurmak için gerekli kan pıhtılarını oluşturamayabilirsiniz. Yeni doğanlar özellikle K vitamini eksikliğine karşı hassastır; Amerikan Pediatri Akademisi, tüm yeni doğanlar için K vitamini enjeksiyonu yapılmasını önermektedir.
K Vitamini Anlamak
K vitamini temel bir besindir, yani vücudunuzun onu sentezleyemediğini; Bu vitamini diyet kaynaklarından almanız gerekir. Bitkilerde bulunan ve bakteriler tarafından sentezlenen yağda çözünen bir vitamindir. Lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler genellikle iyi K vitamini kaynaklarıdır. Zeytin, soya fasulyesi ve kanola yağı gibi bazı bitkisel yağlar da iyi bir kaynaktır.
Yenidoğan Güvenlik Açığı
K Vitamini hazır değildir plasenta boyunca taşınır ve sonuç olarak doğumda yenidoğanda yeterince temsil edilemez. Ek olarak, anne sütü K vitamini açısından düşüktür. K vitamini eksikliği olan yeni doğanlar, yaralanmalardan kaynaklanabilecek kan kaybını kaldıramayabilir. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi'ne göre, beyin kanaması endişesi yenidoğanlarda K vitamini desteğinin temel nedenlerinden biri. Beyin yaralanmaları doğum kanalı boyunca geçiş sırasında ortaya çıkabilir ve kanamayı durdurmak için yetersiz K vitaminine sahip yenidoğanlarda özel bir tehlike oluşturur.
K Vitamini Kanamayı Durdurmak İçin Nasıl Çalışır
Yetersiz K vitamini tam olarak engeller “pıhtılaşma kademesinin” ifadesi, pıhtılaşma faktörleri adı verilen çeşitli maddeleri içeren bir dizi hematolojik reaksiyondur. Pıhtılaşma kademesi, spesifik bir reaksiyon dizisidir. Bu adımların herhangi birindeki bir sapma, kanın pıhtılaşmasının gerektiği gibi oluşmasını önleyebilir. Pıhtılaşma faktörlerinden yedisinde K vitamini çalışması gerekir. Yeterli K vitamini olmadan, pıhtılaşma kaskadı kesilir ve kontrolsüz kanama devam edebilir.
Yenidoğan Dozajı
Doktorunuz, yenidoğan bebeğinizdeki kanamayı önlemek için doğumdan hemen sonra K vitamini enjeksiyonları yapabilir. MayoClinic.com'a göre, dozaj subkutan veya intramüsküler olarak enjekte edilen tipik olarak 0.5 ila 1 mg'dir. Bu dozaj 6 ila 8 saat sonra tekrar edilebilir. Linus Pauling Enstitüsü, doğumdan 6 aya kadar olan bebeklerde K vitamini için belirlenen yeterli alım dozunun günde 2 mikrogram olduğunu ekler. Yeni doğmuş K vitamininizi vermeden önce doktorunuza danışın.