Kendi anekdot deneyiminiz, kahve tüketiminin kilo verme ile ilgili olduğunu söyleyebilir. Kahve nesiller boyunca tüketildi ve enerji üzerindeki etkileri iyi bilinmektedir. Son araştırmalar, buna neden olan mekanizmayı daha iyi anlamamıza yardımcı oldu.
Enerji Dengesi
Tüm canlı organizmalar, homeostazı sağlama ve sürdürme konusunda eşsiz bir yeteneğe sahiptir. Sürekli olarak molekülleri düzensizliğe ve kaosa doğru sürükleyen tüm entropi yasalarına karşı, yaşam unsuru, bu temel, evrensel sürecin yavaşlamasını ve tersine çevrilmesini sağlar. Homeostazın bir önemli yönü, enerji dengesinin düzenlenmesini içerir. Organizma, yaşamdaki dinamik dengede kalabilmek için alım seviyelerine göre metabolizma oranlarını ayarlamalıdır. Vücut ağırlığının hem hormonlar hem de nöronlar tarafından düzenlendiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Kanıtlar, bu etkilerin ana düzenleyicisinin leptin olduğunu göstermektedir.
Leptinin Özellikleri
Leptin, yağ hücreleri tarafından üretilen bir protein hormonudur. Hipotalamusa talimat verir ve toplam yağ depolarının bir ölçüsü olabilir. Leptin, yağ depoları seviyesine oranla yağ hücreleri tarafından üretilir ve serbest bırakılır. Bu protein hormonu kana girer, beyne gider ve esas olarak hipotalamusu etkiler. Leptin seviyeleri yüksek olduğunda, sinirsel, hormonal ve metabolik afferent sinyaller iştahın azalmasına yol açar. Bilim adamları, obez hastaların beyindeki yağ dokusu ve açlık merkezleri arasındaki endokrin iletişim sistemini devre dışı bırakan bir çeşit “leptin direnci” olduğunu göstermiştir.
Kilo Verme ve Kahve
Son zamanlarda yapılan birkaç çalışma arasında bağlantılar vardı. kahve alımı, leptin azaltma ve kilo kaybı. Westerterp-Plantenga MS tarafından 2005 yılında yapılan bir çalışmada, yüksek kafein alımı, kilo kaybı ve kadınlarda baskılanmış leptin düzeyleriyle ilişkilendirilmiştir. Brooklyn Koleji'ndeki araştırmacılar, kahve tüketimi ile obezite insidansı arasındaki ters bağlantıyı bildirmişlerdir. İncelemelerinde, kininler ve klorojenik asit de dahil olmak üzere kafeinin ve diğer kahve bileşenlerinin kilo kaybına neden olma ihtimalini ele aldığı tartışılmaktadır. Bu delil, kahve alımı ile kilo kaybı arasındaki nedensel ilişkiyi desteklemektedir.
Expert Insight
2006 yılında "Amerikan Klinik Beslenme Dergisi" nde yayınlanan makaleye göre, epidemiyolojik çalışmalar kahve alımını sonuçlandırdı diyabet riskini azaltır. Bu etkinin, şişmanlığın diyabet için güçlü bir risk faktörü olduğu belgelendiği için yukarıda belirtilen kilo kaybı ile ortaya çıktığı görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında, kahve aslında iki sorunu çözüyor. Ek olarak, "Tarım Gıda Kimyası Dergisi" nden gelen raporlar, kahvenin, obezite ve metabolik sendrom riskini azalttığı gösterilen antiinflamatuar etkilerini vurgulamaktadır.
Uygulamalar
Kahve yaygın bir içecektir. Bizim kültürümüzde, hazır ve çoğunlukla tüketmek için güvenli. Diyetinizdeki değişiklikleri doktorunuzla görüşmeniz önemlidir, çünkü kalp rahatsızlığı olan hastaların kahve tüketimini takiben kan basıncını hızla artırdığı gösterilmiştir. Özel sağlık koşullarınız, diyetinize kafein benzeri bir ilaç eklerken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
, , ] ]