| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Protein Yeme Yaraları İyileştirir mi?

Yara iyileşmesi normal bir bedensel süreçtir ve genellikle dört aşamada (hemostaz, iltihaplanma, proliferasyon ve yeniden şekillenme) devam eder - Shujuan Guo, D.D.S, Ph.D. Bir veya daha fazla aşama kesintiye uğrarsa, yara iyileşmesi zarar görebilir. New Hampshire'daki Portsmouth Bölge Hastanesi'ndeki yara merkezi, yaklaşık beş milyon Amerikalı'nın, iyileşmeyen yaralardan muzdarip olduğunu ve bunun çoğu hastanın yaraları, basınç ülseri, arter ülseri, diyabet ve venöz yetmezliği bulunan insanlarda bulunduğunu belirttiğini bildirmektedir. Guo, iyileşmeyen yaralar için tedavi maliyetinin yılda üç milyar dolardan fazla olduğunu bildiriyor.

Yara İyileşmesini Etkileyen Faktörler

Yara iyileşme süreci karmaşık ve birçok faktörden etkilenebilir. Guo, oksijenasyon, enfeksiyon, yaş, cinsiyet hormonları, stres, diyabet, ilaçlar, obezite, alkol alımı, sigara ve kötü beslenmenin yara iyileşmesini etkileyebileceğini bildirmektedir. İyileşmeyen yarası olan birçok insanın bu karmaşık faktörlerden birden fazlasına sahip olduğunu hatırlamak önemlidir. Her bireyin tam bir değerlendirmesi, doğru yara iyileşmesinin gerçekleşmesi için esastır.

Beslenme

Beslenme, yaranın iyileşmesine yardımcı olabilir veya engelleyebilir. Normal bir beslenme durumuna sahip olmak, iyileşmeyen bir yara oluşturma riskinizi azaltabilir; Abby Sauer, MPH, RD ve Tracy R. Smith’e göre, RD Malnutrition, RD gelişme bozukluğunu artırabilir. % 75 oranında bir yara. Protein, yara iyileşmesinin önemli bir bileşeni olsa da, kaloriler, sıvı, vitaminler, mineraller, arginin ve glutamin gibi yara iyileşmesi için çok önemli olan birçok besin maddesi vardır. Sadece protein alımının arttırılması yara iyileşmesi için yeterli olmayabilir.

Protein, Arginin ve Glutamin

Protein, vücudun yapı taşları olarak kabul edilen amino asitlerden oluşur. Guo'ya göre, bir protein eksikliği yaranın iyileşmesine zarar verebilir ve yara enfeksiyonu riskini artırabilir. Sauer ve Smith, proteinin doku bakımı ve onarımı için gerekli olduğunu ve yağsız vücut kitlesi oluşturmak için diğer besinlerle birlikte çalıştığını bildirmiştir. Sağlıklı bir yetişkinde protein için RDI, günde vücut ağırlığının kilogramı başına 0.8 ila 1.0 gramdır. Ancak, yetersiz beslenmiş insanlarda, yara iyileşmesi kilogram başına 1,25 ila 1,5 gram arasında bir protein alımını gerektirir. Sauer ve Smith, bu miktarın üzerindeki protein alımının herhangi bir fayda göstermediğini ve dehidratasyona neden olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Arginin ve glutamin hem şartlı esansiyel amino asitlerdir. Her ikisi de normal koşullar altında vücut tarafından yeterli miktarlarda yapılır; bununla birlikte yara iyileşmesi sırasında bir diyet kaynağı gerekli olabilir. Sauer ve Smith'e göre arginin, yağsız vücut kitlesini oluşturmaya, kas parçalanmasını azaltmaya ve protein sentezini arttırmaya yardımcı olur. Glutamin, kollajen sentezini uyarır ve bağışıklığı arttırır.

Kaloriler

İyileşmeyen yarası olan insanlar için, proteine ​​ek olarak yeterli toplam kalori alımı çok önemlidir. Sauer ve Smith, yetersiz kalori alımının vücudun enerji için protein ve yağsız vücut kütlesini kullanmasına yol açtığını bildirdi. Sauer ve Smith'e göre, iyileşmeyen yaraları olan yetersiz beslenmiş bireyler, düzgün yara iyileşmesine yardımcı olmak için her gün kilogram vücut ağırlığı başına 30 ila 35 kalori almalıdır.

Sıvı, Vitaminler ve Mineraller

Yeterli sıvı alımı yara iyileşmesi için de kritiktir. Yeterli sıvı almadığınızda, dehidrasyon mümkündür. Sauer ve Smith, dehidrasyonun kan hacmini azalttığını ve dokulara besin ve oksijen beslemesini azaltabileceğini ve yara iyileşmesini önleyebileceğini bildirmiştir. Toplam alım, kadınlar ve erkekler için sırasıyla günde 9 ve 13 bardak olmalıdır.

Bazı vitamin ve minerallerdeki eksiklikler de yara iyileşmesini engelleyebilir. Sauer ve Smith’e göre, halihazırda yetersiz olan insanlar dışında, belirli vitamin veya mineral takviyesini destekleyecek bir araştırma mevcut değildir. Eksikliği olduğundan şüphelenildiğinde çoğu durumda multivitamin uygundur.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com