|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Uterin Fibroid Kistleri Nedir?

Uterin fibroidleri uterusun kanserli olmayan tümörleridir. "Williams Obstetrics" e göre, en sık rahim duvarı içinde yer alan yuvarlak katı kütlelerdir. Fibröz bağ dokusuyla ayrılan uterin düz kaslardan oluşur. Kistler, sıvı, yarı katı veya gaz içeren keselerdir. Fibroidler, kan dolaşımını arttırdıklarında kist olabilirler. Buna kistik dejenerasyon denir.

Oluşum

Fibroidler, 35 yaşından büyük kadınların yüzde 20 ila 40'ında bulunur ve Afrikalı Amerikalı kadınlarda "NMS Obstetrik ve Jinekoloji" ye göre, Afrika kökenli kadınlarda daha yaygındır. ." Her tümör, östrojen hormonuna cevap olarak çoğalan ve büyüyen bir uterin kas hücresinden köken alır. Uterin fibroidler üreme yıllarında ortaya çıkar. Fibroidler ergenliğin başlamasından önce nadir görülür ve menopozdan sonra geriler. Bazı uterin kas hücrelerinin östrojene tepki gösterip fibroid olma nedenleri anlaşılmamıştır. Fibroid için alternatif isimler leiomyoma, fibromyoma veya myoma'dır.

Belirtiler ve Belirtiler

Uterin fibroidli kadınların çoğunda semptom yoktur. Belirtileri fibroidlerin sayısı, büyüklüğü ve konumuna bağlıdır. Adet sırasında uterusun kanamayı durdurmasının bir yolu daralmadır. Fibroidler mevcut olduğunda, kasılmaya müdahale eder, bazen demir eksikliği anemisine neden olabilecek ağır kanamalara neden olurlar. Fibroidler büyüdüğünde, pelvis ve ayrıca bağırsaklar, mesane ve fallop tüpleri içinde basınç uygularlar. Eğer fibroidler uterusun dışına taşarsa veya uterustan bir pedikül ile uzanırlarsa, bağırsaklara baskı uygulayabilir ve kabızlığa neden olabilirler. Çok nadir görülen paraziter fibroidler (kolona bağlı) bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Eğer fibroidler mesaneye baskı uygularsa, mesane hacmi azaldığından idrara çıkma sıklığı artar. Fibroid büyürse üretrayı tıkayabilir. Fibroidler uterusun şeklini bozabilir, fallop tüplerini bloke edebilir ve döllenmiş yumurtanın uterus boşluğuna girmesini önleyerek kısırlığa neden olabilir. Servikse yakın fibroidler cinsel ilişkide ağrı ve vajinal kanamaya neden olabilir. İç rahim duvarından köken alan bir pedikül ile rahim boşluğuna (intrakaviter) yayılan fibroidler periyotlar arasında kanamaya ve krampa neden olurlar. İç uterus astarının altındaki (submukozal) fibroidler, döllenmiş yumurtanın uterusun duvarına implante edilmesini önleyerek kısırlığa neden olabilir ve düşük gebelikle sonuçlanır. sayısı, büyüklüğü ve bulunduğu yere göre komplikasyonlar. Rahim boşluğuna çıkıntı yapan fibroidler, fetüsün normal kafa-ilk (sefalik) sunum yerine yanlara (enine) uzanmasına neden olabilir ve doğal doğum yerine sezaryen ile sonuçlanabilir. Büyük fibroidler uterus boşluğunun bir kısmını kaplayabilir ve erken doğumla sonuçlanan fetüsün büyümesine ve gelişmesine müdahale edebilir. Ultrason ile onaylanırlar ve benzer görünen anomaliler (adenomiyoz) ekarte edilir. Adenomyoz, uterusun kas katmanındaki iç uterin dokusunun anormal bulunmasıdır.

Tedavi

Belirtilere neden olan fibroidler çıkarılır. Üreme yıllarında tedavi, fibroidleri uterustan çıkarmaya ve doğurganlığı korumaya odaklanır. En yaygın cerrahi prosedür miyomektomidir ve fibroidin konumuna bağlı olarak laparoskop veya histeroskopla gerçekleştirilir. İntrakavite ve submukozal fibroidler histeroskopik myomektomi ile giderilir. Uterus dışındaki fibroidler laparoskopik myomektomi ile eksize edilir. Histerektomi daha agresif bir tedavidir ve uterusa ek olarak fallop tüplerinin ve yumurtalıkların çıkarılmasını içerebilir. Cerrahi prosedürün türü, fibroidlerin boyutuna, konumuna, semptomların ciddiyetine ve hastanın yaşına bağlıdır.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır