Ağrılı mesane sendromu olarak da adlandırılan interstisyel sistit, mesanenin iltihabını içeren ağrılı bir kronik durumdur. Hiçbir araştırma, diyetleri interstisyel sistit ile özel olarak ilişkilendirmemiş olsa da, birçok doktor semptomlara yol açtığı bilinen yiyecekleri sınırlandırmayı önermektedir. Bu, alevlenme sayısını ve durumla ilişkili semptomların şiddetini azaltabilir.
İçecekler
Alkol, mesanenin iltihabına katkıda bulunabilir. Bira, şarap ve likör dahil alkollü içeceklerden kaçının. Gazlı alkolsüz içecekler, kafeinli içecekler ve asitli meyve suları, interstisyel sistitin iltihabına katkıda bulunabilir. Uluslararası Sistit Derneği, soda, kızılcık suyu, narenciye suları, kahve ve çaydan uzak durmayı önerir. İyi idrar yolu sağlığını teşvik etmek ve mesanenin iltihabını önlemek için bol miktarda su içilmelidir.
Karbonhidratlar
Interstitial Sistitis Association'a göre, çoğu karbonhidrat interstisyel sistit hastaları tarafından iyi tolere edilir. Çoğu ekmek, makarna ve patates istenirse yenilebilir. Hamur mayası ve çavdar ekmeklerinden sakının, çünkü mesane iltihabına katkıda bulunabilir. Şekerden kaçınmaya çalışan diyetçiler de yapay tatlandırıcılardan kaçınmalıdır. New York Üniversitesi'nden doktorlar yapay tatlandırıcıların interstisyel sistitin patlamalarını tetiklediğine inanıyorlar.
Et ve Kuruyemiş
Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi, jambon gibi tütsülenmiş ve işlenmiş et yemekten kaçınmaları için interstisyel sistit hastalarına tavsiyelerde bulunuyor konserve sığır eti. Bu hastalığı olan insanlar nitrat veya nitrit içeren etlerden uzak durmalıdır. İnterstisyel sistit hastaları da çoğu kuruyemişten kaçınmalıdır. İstisnalar çam fıstığı, badem ve kaju fıstığıdır.
Süt Ürünleri
Uluslararası Sistit Derneği, interstisyel sistiti olan kişilerce kaçınılması gereken çeşitli süt ürünleri listeler. Bu ürünler aktif kültürleri içerir ve mesanenin iltihabına neden olabilir. Ekşi krema, yaşlanmış peynir ve yoğurttan kaçının. Çikolata, kafein içerdiğinden de kaçınılmalıdır. Birçok süt ürünü, interstisyel sistitli kişilerce tolere edilebilir. Bunlar süt, donmuş yoğurt, beyaz çikolata ve yaşlanmayan peynirleri içerir.
Meyve ve Sebzeler
Bazı meyve ve sebzelerin asitli olduğu düşünülür ve mesane iltihabının gelişmesine katkıda bulunabilir. Interstitial Sistitis Association'a göre, kaçınılması gereken sebzeler arasında lima fasulyesi, domates, bakla fasulyesi ve soya bazlı ürünler bulunur. İnterstisyel sistit alevlenmelerini önlemek için çok sayıda meyveden kaçınılmalıdır. Bunlar elma, nar, ravent, çilek, nektarin, üzüm, kayısı, muz, kavun, kızılcık ve narenciyedir. Diyetlerinde uygun miktarda meyve ve sebze elde etmek için, interstisyel sistitli kişiler yeşil soğan, brokoli, karnabahar, salatalık, yaban mersini, armut, karpuz ve balkabağı kavunlarını yiyebilirler.