Fesleğen, nane ailesinde pek çok farklı pişirme tarzında kullanılabilecek bir bitkidir. Aslen Hindistan'dan gelen fesleğen, Kuzeydoğu Asya, Güneydoğu Asya ve tabii ki İtalyan da dahil olmak üzere birçok etnik mutfakta temel bir bileşendir. Bütün bitkiler gibi fesleğen belirli zararlılara, hastalıklara ve diğer hastalıklara karşı hassas olabilir. Fesleğeninizin yaprakları kahverengileşiyor ve kıvrılıyorsa, tesisi kurtarmak için hemen harekete geçin. Bu yapraklar görünüm ve lezzet bakımından çekici değildir, bu nedenle onları bitkiden çıkarın ve sorunun nedenini belirlemeye çalışırken onları atın.
Hastalığı
Kahverengi, kıvrık yapraklar bilinen bir toprak kaynaklı hastalığın belirtisi olabilir En iyi davranış yolunuz bitkiye ticari bir mantar ilacı ile muamele etmek. Bu durumun çözülmemesi durumunda, virüslü bitkiyi çıkarın ve aynı alanda tekrarlama yapmayın. Kahverengi yapraklar ayrıca fusarium veya verticillium gibi solgun hastalıkların bir sonucu olabilir. Bitkide solgunluk ve yaprak damlası gibi bu patojenlerin diğer semptomlarını kontrol edin. Enfekte olan bitkiyi çıkarın ve kalanları antifungal bir spreyle tedavi edin.
Zararlıları
Yaprakları kavurucu bir görünüme sahipse, kahverengi ve kıvırcık olmasının yanı sıra, haşere istilası da olabilir. Yaprak bitleri, tripler, böcekler ve akarlar, fesleğen bitkilerine en çok rastlanan zararlılardır. Ticari veya ev yapımı böcek öldürücü sabun spreyleri bu zararlıların bitkilerini temizlemelidir.
Kültür
Aşırı gübre, fesleğen bitkisinin yapraklarını yakabilir ve lezzetlerini bozabilir, çünkü özellikle fazla azot bitkiye zarar verebilir . Kompost, yavaş salınan azot formunu sağladığı için ideal gübredir. Ticari bir formül kullanmayı tercih ederseniz, her üç ila dört haftada bir yavaş salınan sıvı bir ürünle, gübre etiketinde belirtilen oranda gübreleyin.
Su ve Güneş
Dehidrasyon başka bir neden olabilir kıvrılmış, kahverengi fesleğen yaprağı. Toprağın sürekli nemli kalmasını sağlayarak bitkiyi iyi nemlendirin. Su zamanı olup olmadığını belirlemek için iyi bir kural, parmağınızı toprağa iki inç sokmaktır. Toprak bu derinliğe kadar kuru ise su. Fesleğeni iç mekanda yetiştiriyorsanız, her gün en az beş saat güneş verin. Yetersiz güneş ışığı da kahverengi yaprakları ve güdük bitkileri etkileyebilir.
, , ] ]