Vestibüler duyu - denge hissi olarak da adlandırılır - bedeninize ağırlık merkeziniz değiştiğinde kilonuzu nasıl değiştireceğinizi söyler. Bu, bir kişinin düşmemesi için bir kol veya bacağını uzatarak bir tökezlemeye yanıt verdiği zaman görülür. Vestibüler aktiviteler iç kulakların içindeki duyu organlarını harekete geçirir ve sol ve sağ yarım kürelerin iletişimine yardımcı olur. Buna karşılık, bu beden farkındalığı ve koordinasyonunu teşvik ediyor.
Rotary Vestibüler Hareket
Vestibüler sistem, bir çocuğun daire şeklinde dönmesi, baş aşağı sarkması, kaçması veya dönmesi gibi pozisyon değiştirdiğinde uyarılır. Döner hareket, vestibüler stimülasyonun en güçlü formlarından biridir, çünkü kafa pozisyonunda hızlı değişikliklere neden olur. Mide bulantısı veya baş dönmesine neden olabilecek kadar güçlüdür. Bununla birlikte, mesleki bir terapist gözetiminde kullanıldığında, salıncak gibi askıya alınmış bir cihaza eğilmek, duyusal entegrasyonu teşvik edebilen bir tedavi etkinliğidir. Diğer döner faaliyetler şunlardır: atlı karıncalar, lastik salıncakları ve dans.
Dikey Hareketler
Bazı çocuklar bir trambolin üzerinde zıplarken sağlanan yoğun stimülasyonu canlandırır. Bu yukarı ve aşağı hareket, iç kulakları harekete geçirir ve aynı zamanda kaslara ve eklemlere birlikte sıkıştığında duyusal girdi sağlar. Bu duyusal stimülasyon, vücut bilincini ve beyin organizasyonunu arttırır. Duyusal bütünleşmeyi destekleyen diğer dikey faaliyetler arasında maymun çubuklarında oynarken pogo çubukları, dalış ve baş aşağı asılı yer almaktadır.
Eğim Üzerindeki Hareket
Eğimdeki hareket, özellikle çocuk hızlanıp yavaşladığında birçok küçük değişiklik sağlar kafa pozisyonunda, güçlü duyusal stimülasyon sağlar. Mesleki terapistler sıklıkla bir eğimden aşağı hızlı hareket dahil olmak üzere scooter etkinliklerini kullanırlar. Benzer vestibüler deneyimler kızak, tepe aşağı bisiklet ve kayak sırasında da meydana gelir. Ek olarak, birçok eğlence parkı sürüşü bu tür hareketleri hızlı ivmelenme ve yavaşlama ile sunar.
Yavaş Vestibüler Hareket Aktiviteleri
Duyusal entegrasyon bozukluğu olan bazı çocuklar hiperaktif, itici ve temelde duyu uyarıcıları tarafından ezilir ortamı. Bu çocuklar genellikle yavaş vestibüler aktivitelerden yararlanırlar. Bir meslek terapisti çocuğu bir terapi topunun üstüne (karnının üstüne) yerleştirebilir ve yavaş ve düzenli hareketlerle topu ileri geri sallayabilir. Diğer yavaş vestibüler aktiviteler arasında bir sallanan tahta üzerinde yatmak, net bir salıncağın içinde yavaş hareket etmek veya bir battaniyeye sarılırken yan yana sallanmak gibi.