Görsel algı, gözün bilgi alma ve yorumlama yeteneği olarak tanımlanır. Sadece görmek değil, aynı zamanda görsel görüntüleri beynin hatırlayabileceği, organize edebileceği, tanıyabileceği ve kullanabileceği bilgilere dönüştürmektir. Çocukların şekil ve harf tanıma gibi bir görüntünün ne anlama geldiğini anlamalarını sağlar. Optometristler Michele Bessler ve Martin Birnbaum'a göre, dört çocuktan birinin akademik performansı etkileyebilecek görsel algılama sorunları da dahil olmak üzere görsel problemleri var. br>
Görsel algısal problemler, çocuklarda akademik performansın birçok alanını etkileyebilir. Çocuklar okurken, benzer harfleri veya daha önce gördükleri kelimeleri tanımakta zorluk çekebilirler. Çocuklar genellikle harfleri ve sayıları tersine çevirdiğinden, yazım denetimi görsel algısal sorunlardan etkilenebilir. Matematik sembollerini, çizelgeleri, haritaları, grafikleri ve şemaları yorumlamak da zor olabilir. Son olarak, ince motor ve kaba motor aktiviteleri için el yazısı ve sol /sağ ayrımcılık da görsel algısal problemlerden etkilenebilir.
Bileşenler
Görsel algı bileşenleri, görsel ayrımcılık, görsel hafıza, mekansal ilişkiler ve görsel motor içerir. entegrasyon. Görsel ayrımcılık, nesnelerdeki, şekillerdeki ve işaretlerdeki farklılıkları veya benzerlikleri görebilme yeteneğidir, görsel hafıza ise bir çocuğun bir nesnenin şeklini, boyutunu ve konumunu hatırlamasını sağlar. Görsel algı ile ilgili mekansal ilişkiler, çocuğun bir şeyi görme ve çevresindeki alanla ilişkisini anlama yeteneğini ifade eder - örneğin yönleri anlama ve haritaları okuma. Görsel motor entegrasyonu, gözlerin ve ellerin koordineli bir şekilde birlikte çalışabilmesidir.
İşaretler ve Belirtiler
Çocuklar, göz şikayetleri gibi görsel algısal bir problemin birçok farklı işaret ve belirtisini sergileyebilir zorlanma, okurken yerlerini kaybetme, yavaş okuma ve şekilleri tanıma ve kopyalama ile ilgili sorunlar. Bazı çocuklar, ayakkabı bağları gibi ince motor görevleri veya spor gibi kaba motor aktiviteleri için zayıf göz /el koordinasyonuna sahip olabilir. Yapboz yapmak gibi mekansal ilişkilerde zorluk çekebilirler.
Değerlendirme
Görsel algısal problemler genellikle davranışsal bir optometrist tarafından değerlendirilir. Görsel Algısal Becerilerin Testi (TVPS), Görsel Bütünleşmenin Gelişimsel Testi (VMI), Motorsuz Görsel Algısal Test (MVPT) gibi görsel algı becerilerini ölçen birkaç standart test bulunmaktadır. Davranışsal optometristler görsel algısal problemleri değerlendirebilirken, öğrenme uzmanları, psikologlar veya meslek terapistleri de bu standartlaşmış testleri uygulayabilirler. "interpreting of visual information.", 3, [[Göz egzersizleri ve etkinlikleriyle çocuklar görsel algı yeteneklerini geliştirmeye çalışabilirler. Görsel algısal becerilerini geliştirebilecek bazı etkinlik örnekleri arasında labirentler, noktadan noktalara, bulmacalar, gizli resimler ve şekil ve nesnelerin kopyalanması sayılabilir.
, , ] ]