Birçok taze meyve ve sağlıklı yiyecek, görünüşe göre sağlıklı yetişkinler için mükemmel besin kaynaklarıdır. Bu tür besleyici besinler, şeker hastalığınız varsa kan şekeri seviyelerinize zarar verebilir. Glisemik indeks (Kaynaklara bakınız) diyabetliler için sağlıklı olan ve diyabetiniz varsa yememeniz gereken yiyecekleri ayırt eder.
Özellikler
Karbonhidratlı yiyecekler yediğinizde vücudunuz yiyecek parçacıklarını dönüştürür. kanınıza emilen glikoz. Kas, karaciğer ve yağ hücreleriniz, pankreasınız tip I diyabette olduğu gibi insülin üretemediğinde veya tip II diyabette olduğu gibi hücreleriniz insüline duyarsız olduğunda kanınızdaki glikozu kullanamaz. İnsülin, vücudunuzdaki çok hassas kimyasal dengeyi korumak için kan şekeri seviyenizi kontrol eder. Bazı meyveler ve yiyecekler, özellikle yalnız tüketildiğinde, kan şekeri seviyenizi çok hızlı yükseltir. Uzun süreli, yüksek kan şekeri seviyeleri böbrek hastalığına, sinir hasarına, körlüğe, alt ekstremite amputasyonlarına ve kalp hastalığına yol açabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Düşük glisemik indeks veya düşük GI diyeti uygulayın ve bunlara katılın. kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olmak için haftada beş ila yedi gün düzenli egzersiz programı. Düşük glisemik indeksli meyve ve yiyeceklerin GI değeri 45 veya daha azdır ve kan şekerinizde dalgalanmalara neden olmaz. Diyabetiniz varsa yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden veya GI değeri 70 veya daha fazla olan yiyeceklerden kaçının. 70-45 arası orta derecede glisemik indeksli yiyecekler, az miktarda GI içeren veya hiç GI olmayan veya az miktarda GI içeren yiyeceklerle birlikte tüketilmelidir. Tuzsuz kuruyemişler, yağsız etler ve balıklarda çok az gram karbonhidrat bulunur ve GI atanmazlar.
Kötü Meyveler
Diyabetiniz varsa, şuruplara batırılmış tüm meyvelerden kaçınmalısınız. Taze ananas ve taze karpuzdan da uzak durmalısınız. Kuru üzüm ve şekerlenmiş meyve gibi şeker eklenmiş kuru meyvelerden kaçının.
Kötü Gıdalar
Beyaz pirinç, fırında patates, graham kraker, jöle ve birkaç çeşit pirinç ve yulaf gevrekleri kullanılmamalıdır. şeker hastalığı. Tuzlu krakerler, çörekler, beyaz unlu simitler, kızarmış patates ve gofretlerden uzak tutun. Ayrıca yumurta sarısı ve karides gibi kolesterol oranı yüksek yiyecek alımınızı da sınırlandırmalısınız. Diyabetik olarak, yüksek seviyelerde kötü kolesterolünüz olması ve atardamarlarınızın duvarlarında plak birikmesi riski daha yüksektir.