Aerobik solunum, organizmaların kullanılabilir enerji üretmek için gıda kaynaklarını kullandığı bir süreçtir. Bu durumda, organik bileşikler, adenozin trifosfat veya ATP olarak adlandırılan bir enerji kaynağı üretmek için bir dizi reaksiyonla oksitlenir. ATP'nin işlenmesi sırayla vücudun metabolik aktivitesini harekete geçirir ve bu nedenle sağlıklı bir şekilde çalışması için sürekli tedarikte olması gerekir. Aerobik solunumun kabaca üç aşamadan oluştuğu düşünülebilir ve glikoz benzeri bir bileşiğin izlenmesi yolculuğu gösterebilir.
Glikoliz
Aerobik solunumun ilk basamağı glikolizdir; oksijen açıkça gerekmediğinden, anaerobik solunumun aşaması. Burada, glikoz, bir glikoz molekülü başına iki ATP molekülünün enerjisini kullanan birkaç enzim-tahrikli reaksiyon yoluyla piruvik aside dönüştürülür. Glikoliz dört ATP molekülü yaratır, ancak reaksiyonların sonunda iki ATP molekülünün net kazancı vardır. Glikoliz, bir hücrenin sitoplazmasında, zarla kaplı organelleri çevreleyen sıvı içinde gerçekleşir.
Krebs Cycle
Krebs sitrik asit döngüsü, glikolizde üretilen piruvik asidi, iki koenzim, NADH2 ve FADH2 moleküllerine dönüştürür ve üretir orijinal glikozun her bir molekülü için iki ATP molekülü. Ek olarak, Krebs sitrik asit döngüsü bir glikoz başına altı molekülü olan karbondioksit yaratır. Bütün bunlar, mitokondri adı verilen “elektrik santrali” organellerinde gerçekleşiyor.
Son Adımlar
Bağlantılı olmaları nedeniyle sık sık birlikte evlenen iki reaksiyon daha aerobik solunum yolunu bitirdi: elektron taşıma zinciri ve oksidatif fosforilasyon. Bu basamaklar, iç mitokondriyal membranlarda yer alan elektron-taşıma zinciri sırasında elektron alıcısı olarak kullanılan oksijene doğrudan dayanan adımlardır.
Oksijen glikoliz ve aerobik solunumda dolaylı olarak önemlidir. Krebs döngüsü, çünkü NADH2 ve FADH2, reaksiyonların bir kısmını daha önceki adımlarda sürmek için kullanılan daha temel koenzimlere dönüştürülür.
ATP Production
Elektronlar bir bileşiğe diğerine hokkabazlık edilir, en sonunda oksijene aktarılır ve bu su üretir. Elektron taşıma zinciri ve oksidatif fosforilasyon, adenosin difosfat, ADP'yi ATP'ye dönüştürür: makul bir şekilde, her bir elektron çiftinin döngüden geçişinden akla gelen üç molekül. Her şey göz önüne alındığında, aerobik solunum, teorik olarak her bir glikozdan yaklaşık 34 ATP molekülü üretebilir.
Atık Giderme
Aerobik solunum, ATP dışında bir çok başka ürün oluşturur. Bunlardan bazıları elektron taşıma zinciri sırasında NADH2 ve FADH2'den yeniden oluşturulan NAD ve FAD koenzimleri gibi işleme geri dönüyor. Ancak Krebs sitrik asit döngüsü sırasında üretilen karbon dioksit ve elektron taşıma zincirinden üretilen su vücuttan atılması gereken atık ürünlerdir.
, , ] ]