Kuluçka makinesi, sıcaklık, nem ve havalandırma gibi yaşayabilir büyüme faktörlerini düzenleyerek mikrobiyolojik kültürlerin ilerici gelişimini sağlamak için kullanılan modern bir laboratuar ekipmanıdır. İnkübatörler, farklı gereksinimlere göre farklı büyüklüklerde (örneğin dizüstü bilgisayardan küçük odaya kadar) mevcuttur. Bazı üstün özellikler arasında aşırı düşük sıcaklıkları (mikrobiyolojik inkübatör), nem ve karbondioksit seviyelerini (hücre kültürü inkübatörü) kontrol edebilme yeteneği vardır. Bir mikrobiyolojik inkübatör, temel olarak bakteri kültürlerinin büyümesine ve depolanmasına ve 5 ila 7 derece C arasında değişen kontrol sıcaklıklarına odaklanır. yumurtalar ve erken veya hasta bebeklerin bakımı. Bugün, inkübatörler daha ayrıntılı bir kullanıma sahip ve sonuç olarak pazarları büyüyor. Bilim adamları tıbbi tedaviler, kök hücre araştırmaları ve floresan mikroskopi için dokular ve hücreler üzerinde antikorları inkübe etme gibi deneysel prosedürler için inkübatörler kullanır. İnkübatörler, insan vücudundaki hastalığa neden olan patojenleri teşhis etmek için de kullanılabilir. İnkübatörler kullanılarak, hücre kültürü etrafındaki hava, hastalığa neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını kolaylaştıracak şekilde düzenlenebilir, böylece bir patojenin tanımlanma olasılığı artar.
Biyolojideki Kullanım Alanları
Laboratuvar inkübatörleri Hücre ve doku kültürü, farmasötik çalışmalar, hematolojik çalışmalar, biyokimyasal çalışmalar, gıda işleme, hücre havalandırma, bitki ve hayvan çalışmaları, çözünürlük çalışmaları, fermantasyon çalışmaları ve bakteri kültürü gibi birçok biyolojik uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır.
Doku Kültürü
İnkübatörler, doku parçalarının hayvanlardan ve bitkilerden çıkarılmasını içeren doku kültürlerini incelemek, bu "eksplantları" (yani, bir doku parçasından izole edilmiş hücreleri) kontrollü bir ortamda tutmak ve daha sonra büyümelerini analiz etmek için yaygın olarak kullanılır. . Bu eksplantların incelenmesi, klinisyenlerin ve bilim adamlarının, kanser hücreleri gibi spesifik hastalığa neden olan hücrelerin işlevini anlamalarını ve çocuk felci, kabakulak ve kızamık gibi hastalıklar için aşı geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, doku kültürü uygulaması, bilim insanlarının, karbonhidrat metabolizması bozuklukları gibi bazı enzimlerin bulunmamasından kaynaklanan çeşitli sağlık bozukluklarını tespit etmelerine yardımcı oldu.
Genetik Mühendisliği
İnkübatörlerin gelişiyle yeni yollar açıldı. genetik mühendisi. Bilim adamları artık eksplantların genetik yapılarını manipüle edebiliyor. DNA materyalini farklı kaynaklardan birleştirerek yeni organizmalar oluşturabilirler. Tarımda, genetik mühendisliğinin yeni potansiyeli, çeşitli meyve ve sebzelerin besin değerini arttırmada ve birçok mahsulün direnç gücünü arttırmada yardımcı olmuştur.