Elektrolitler, vücut hücrelerinin içinde ve dışında sıvı hareketine yardımcı olan yüklü parçacıklardır. Bütün fizyolojik işlemlerin sorunsuz çalışabilmesi için asit-baz ve su ortamlarının uygun şekilde dengelenmesini sağlarlar. Elektrolit dengesindeki bozuklukların olumsuz etkileri vardır. Sodyum, potasyum, hidrojen ve bikarbonat en önemli vücut elektrolitlerinin örnekleridir.
Elektrolitler ve Su Dengesi
Tuz suda çözündüğünde, elektrolit adı verilen iki elektrik yüklü bileşenlere ayrılır. Bazı elektrolitler vücut hücrelerinde bulunur, diğerleri ise dışarıda bulunur. Su, elektrolitlerin hücrelerin içinde ve dışında hareketini izlemeye meyillidir ve böylece optimum denge sağlanır. Vücut sıvısının çoğu hücrelerin dışında bulunur. Eğer hücrelere çok fazla su girerse, patlayabilirlerdi. Yeterli değilse, hücreler çökebilir. Kusma, ishal, yanma, terleme ve hatta ilaçlar gibi durumlar aşırı elektrolit kaybına neden olabilir. Bu zararlı olabilir. Tehlikeli tıbbi durumları önlemek için yeterli sıvı alımını sağlamak esastır.
Sodyum Etkileri
Sodyum, hücrelerin dışında bulunan bir elektrolittir. Öncelikle buradaki sıvı hacminden sorumludur ancak asit-baz dengesinde de rol oynar. Sinir iletimi ve kas kasılması için de uygun sodyum miktarları önemlidir. Böbrekler, suyu kan dolaşımından filtreler ve optimal vücut çalışması için kan dolaşımına gereken miktarı geri döndürür. Diyet Referans Girişleri, 19 ila 50 yaş arasındaki ve günde 51 ila 70 yaş arasındaki kişiler için günde 1500 miligram sodyum için yeterli alım seviyesini belirler. Yaşlı insanlar daha azına ihtiyaç duyarlar - günde 1.200 miligram.
Potasyum Fonksiyonları
Potasyum vücut hücrelerinde bulunur ve sıvı ve elektrolit dengesi ile sinir ve kas kasılmasına yardımcı olur. Uygun kalp atışını ve kan basıncını korumak, potasyumun uygun şekilde çalışmasına bağlıdır. Düşük diyet potasyum alımları yüksek kan basıncı ile ilişkilidir; yüksek alımlar bunu önler. Meyveler ve sebzeler iyi potasyum kaynakları olduğundan, günde 4,700 miligram yeterli alımı karşılamak için her gün bunlardan 5-9 porsiyon yiyin.
Chloride'nin İşi
Klorür normal sıvıyı korumak için sodyumla çalışır hücre dışı bir elektrolit olarak elektrolit dengesi. Klorür ayrıca uygun gıda sindirimi için gerekli olan bir bileşik olan hidroklorik asidin bir parçası olarak bulunur. Klorür eksikliği nadirdir, ancak şiddetli kusma, ishal veya terleme toksisiteye neden olabilir. Bunu önlemek için yeterli hidrasyon sağlayın. Klorür için yeterli alımlar, 19 ila 50 yaşları arasındaki insanlar için günde 2.300 miligram, 51 ila 70 yaşları arasındakiler için günde 2.000 miligram ve yaşlılar için günde 1.800 miligramdır.
Hidrojen ve Bikarbonat
Hidrojen elektrolitler, vücudun asit baz dengesinde rol oynar. Yüksek konsantrasyonlarda bulundukları zaman, vücut sıvıları çok asidiktir. Uygun fizyolojik işleyişi kolaylaştırmak için, bu asit durumunun tamponlar olarak bilinen maddeler tarafından nötralize edilmesi gerekir. Bikarbonat, vücuttaki asidik koşulları nötrleştiren bir tampon görevi görür. Tüm hücre sıvılarında, hazmı sırasında pankreastan salgılanmasıyla üretilir.