Travmatik beyin hasarı (TBI), yaralanmanın derecesine bağlı olarak çeşitli eksikliklere neden olur. Rehabilitasyon ekibinin görevi, bireyin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını yeniden kazanmasına yardımcı olmaktır (ADL). Hastane veya ayakta tedavi ekibinin bir üyesi olarak, konuşma dili patologları (SLP'ler) iletişimi kullanma ve anlama konusunda bireylerle çalışır. Ayrıca yüz, ağız ve boğaz kaslarında da uzmanlaşırlar. Bu nedenle, hastalar TBI için konuşma hedeflerinin konuşmayı, dili, bilişi ve yutmayı kapsadığını görecektir.
Konuşma Hedefleri
Beyindeki kas hareketlerini kontrol eden sinir sinirlerinin zarar görmesi, konuşmanın bozulmasına neden olabilir. Amerikan Konuşma Dilini İşitme Derneği (ASHA) 'ya göre, konuşma sesleri sertleştiğinde, yumuşak, yavaş ve mırıldandığında durum, dizartri olarak bilinir. Bu durum için konuşmanın anlaşılırlığını geliştirme hedefleri arasında nefes desteğinin iyileştirilmesi, dil ve dudak hareketlerinin koordinasyonu ve kas gücünün arttırılması yer alıyor. Konuşmanın apraksi olarak bilinen diğer bir koşul, sesleri ve heceleri sıralamada zorluk içerir. Kişi ne söyleyeceğini bilir, ancak kelimeyi oluşturamaz. Hedefler, kelimeleri doğru söyleyerek pratik yapma ve konuşma oranını yavaşlatma alıştırmalarını içerir. Çok ciddi açıklar için, bireylerin artırıcı veya alternatif bir iletişim cihazı kullanması gerekebilir. Bunlar, resim panolarından bilgisayarlı iletişim sistemlerine kadar uzanır. SLP hastaları bu sistemlerin kullanımı konusunda eğitiyor.
Dil Hedefleri
ASHA'ya göre, beyin zedelenmesi olan kişilerin hızlı konuşmalara ayak uydurma, yüz ifadeleri gibi sözel olmayan sinyalleri yorumlama stratejileri öğrenmeleri gerekebilir. beden dili ve konuşmayı sürdürmek için ne söyleneceği. TBH'li bir kişi, az ifade gösteren düz bir etkiye sahip olabilir ve nasıl iyileştirileceği için hedeflere ihtiyaç duyacaktır. İyi bir sosyal dil, konuşmanın anlaşılabilirliği sorunlarını telafi etmeye yardımcı olabilir. Göz teması, uygun yüz ifadeleri ve el hareketi konuşmaya ek olarak anlam ifade eder.
Bilişsel İletişim Hedefleri
İletişim kurabilmek için, bir kişinin bilgiye katılabilmesi ve tartışılacak olayları hatırlayabilmesi gerekir. TBH'li kişiler dikkat, kısa süreli hafıza, planlama ve organizasyon geliştirme ve işlemeyi geliştirmek için bilgileri prova etme yollarına ihtiyaç duyabilirler. Bireylerin, eğer mümkünse, uygun sorular sorma, görevlere odaklanma ve geri çağırma, telefon numaraları, isimler, bir projedeki adımların sırası ve güvenlik konularına odaklanabilmesi gerektiren, işe ya da okula dönebilmeleri gerekir.
, , ] ]