Vitaminler iki yoldan biriyle kategorize edilebilir . Vitamin A, D , E ve Kyağda çözünen vitaminler vardır . Onlar emilimi için yağ mevcudiyetini gerektiren ve karaciğerde depolanır. Suda eriyen vitaminler C vitamini veB - kompleks vitaminleri içerir . B vitaminleri tiamin , niasin , riboflavin , B6 , B12 , folat , biotin ve pantotenik asit bulunur . Suda eriyen vitaminler idrar yoluyla kaybolur vevücutta depolanmaz.
Fonksiyon
A vitamini göz sağlığı için önemli olduğunu ve sağlıklı bir bağışıklık sistemini destekler . Beta karoten A vitamini öncüsü ve serbest radikal hasarına karşıvücudu koruyan bir antioksidan görevi görür . D vitamini kalsiyum emilimini yardımcı olur. E vitamini çok beta karoten gibi sağlıklı hücreleri koruyan, aynı zamanda bir antioksidandır . K vitamini kan pıhtılaşması için önemlidir. Vitamin C beyin fonksiyonu ve kolajen , vücudun yapısal bir bileşeni olarak nörotransmitterlerin sentezinde rol oynar. Bu yara iyileşmesi ve antioksidan olarak davranır için önemlidir. Tiamin ,sinir sistemininişlevi önemlidir yediğimizgıda tahliye enerji sağlar ve normal bir iştah teşvik etmektedir. Niasin tiamin benzer bir işlevi vardır ve aynı zamanda sağlıklı cilt teşvik . Riboflavin sağlıklı vizyon teşvik ek olarak , niasin ve tiamin gibi aynı zamanda. Vitamin B6 protein metabolizması , yağ kullanımı ve kırmızı kan hücresi oluşumu için önemlidir. Vitamin B12 genetik materyal , kırmızı kan hücresi oluşumu sentezinde rol oynayan ve sağlıklı bir sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur . Folat spinal doğum kusurları önler ve düzeyleri homosistein düşürür . Biotin karbonhidratlardan enerji serbest bırakmak için ve yağ sentezleme için çalışır . Pantotenik asit enerji üretimi ve hormon gelişiminde önemli bir rol oynar.
Önleme /Solution
vücut içindeki fonksiyonlara ek olarak , vitaminleriçin önemlidir hastalığın önlenmesi. Beta karoten , E vitamini ve C vitamini antioksidan etki kanseri riskini azaltır hücreleri korur . Buna ek olarak , vitamin E ve C el iş el . E vitamini bu etkin hale gelen bir antioksidan olarak amacına hizmet eder kez , ancak, C vitamini E Vitamini gece körlüğü riskini azaltır yeniden bulunmuştur . Kemik sağlığı Vitamin D'nin rolü osteoporozu önlemeye yardımcı olur . Homosistein düzeylerini düşürmek için folat eylem kardiyovasküler hastalık riski azaltılmış bağlar.
Eksikliği
nedeniyle yağda çözünen vitaminlerin önemli eksiklikleri görmek için nadir olmakla birlikte depolama , hafif eksiklikleri dengeli bir beslenmeeksikliği ile meydana gelebilir . D vitamini eksikliği Çocuklar raşitizm denilen bir kemik hastalığı gelişebilir . A vitamini eksikliği bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilir . K vitamini eksikliği aşırı kanamaya neden olabilir . Onlar saklanmaz çünkü suda çözünen vitaminlerin eksiklikleri daha sık görülür . C vitamini eksikliği enfeksiyon ve yara iyileşmesinde bir azalmaya neden olabilir . Tiamin ve niasin eksikliği zihinsel karışıklık ve kas güçsüzlüğü neden olabilir . Riboflavin ve B6 vitamini yetersiz alımı dermatit neden olabilir . Folat ve vitamin B12 eksikliği anemiye neden olabilir . Biotin ve pantotenik asit nadir yetersiz alımı yorgunluk , bulantı ve karın ağrısı neden olurken.
Zehirlilik
vitaminlerin yüksek dozlarda toksisite neden olabilir . Eksikliği olan çok ters bir şekilde, suda çözünen vitaminler toksisitesi nadirdir , ama bazen nedeniyle , vücut içinde depolama yağda çözünen vitaminler oluşur. Suda eriyen vitaminler arasında , karın ağrısı ve şişkinlik C vitamini yüksek dozlarda oluşabilir , anormal karaciğer fonksiyon yüksek niasin alımı görülebilir ve çok fazla folat sık anemiye neden bir vitamin B12 eksikliği maskeleyebilir. Aşırı tüketim A vitamini gibi bulantı ve bulanık görme , ya da büyüme geriliği gibi daha ciddi problemleri gibi hafif belirtiler neden olabilir . Çok fazla D vitamini bulantı , kilo kaybı , büyüme geriliği ve böbrek hasarına neden olabilir . E vitamini toksisitesi nadirdir , ancak bu türsindirim sistemi ile bulantı ve bozuklukları gibi belirtiler oluşabilir . K vitamini
ile bildirilmiş hiçbir toksisite belirtileri vardır