| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Hastalıklar ve Yaralanmalar |

Sağlığı ve Hastalıkları

Listeria & Fetus Üzerindeki Etkileri

Çevrede yaygın olarak bulunan bir bakteri olan Listeria monocytogenes, enfeksiyon listeriyozisine neden olur. Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 2.500 kişi ciddi şekilde hastalanmakta ve yaklaşık 500 kişi listeriyazisten ölmektedir. Hamile kadınların diğer sağlıklı yetişkinlere göre 20 kat daha fazla enfekte olma olasılığı vardır. Yenidoğan ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde de enfeksiyona açıktır. Listeriyazisin en yaygın nedeni, bakterilerle kontamine olmuş yiyecekleri yemektir.

Hamile bir kadına listeria bulaştıysa, herhangi bir semptom göstermeyebilir ve bu nedenle bile bilmeyebilir. Diğer zamanlarda, anne adayı grip benzeri semptomlar (ateş, üşüme, vücut ağrıları), sırt ağrısı, baş ağrıları, ishal, boyun boynu, konfüzyon ve baş dönmesi gösterebilir. Hamile bir kadına listeria bulaştıysa, bebeği hala rahim içindeyken veya doğumdan kısa bir süre sonra olumsuz yönde etkileyebilir.

Düşük /Ölü Doğum

Enfeksiyon gebeliğin erken döneminde ortaya çıkarsa, düşük, kadın hamile olduğunu bilmeden önce bile. Enfeksiyon gebeliğin ilerleyen saatlerinde meydana gelirse ölü doğumla sonuçlanabilir.

Plasenta ve /veya Amniyotik Sıvının Enfeksiyonu

Plasenta fetusa beslenme ve oksijen sağlar. Amniyotik sıvı fetusu enfeksiyondan korur. Bunlardan herhangi birine listeria bulaşmışsa, işini yapamaz. Fetüs, doğru büyüme ve gelişmeyi önleyen yeterli beslenme veya oksijen almaz. Fetus ayrıca enfeksiyon riski altında olacaktır.

Preterm Doğum

Plasenta, amniyotik sıvı veya fetüsün listeriyozu, preterm doğumla sonuçlanabilir (37 haftadan önce). Çok erken doğan bebekler solunum sorunları, kalp problemleri, bağırsak problemleri ve hatta ölüm riski altındadır.

Fetus veya Yenidoğan Enfeksiyonu

Bebek doğumdan birkaç gün sonra listeriosis ile doğabilir veya enfeksiyonu geliştirebilir rahim içinde iken bir maruz kalma. Listeriosisli bebeklerin problemleri arasında kan enfeksiyonu, nefes almada zorluk, ateş, cilt yaraları, çoklu organlarda lezyonlar ve menenjit (beyni saran zarların enfeksiyonu) sayılabilir. Bu bebeklerin uzun vadeli komplikasyonları olabilir veya ölebilir.

Önlemler

Hamile kadın, aşağıdaki yiyeceklerden kaçınarak listeriyoz riskini en aza indirebilir: çiğ balık, kabuklu deniz ürünleri ve balık ürünleri, çiğ et ve kümes hayvanları, sosisli sandviçler şarküteri ürünleri, çiğ ve işlenmiş sebzeler, pastörize edilmemiş yumuşak peynirler, mavi damarlı peynirler, pastörize edilmemiş keçi ve koyun sütü, lahana salatası, yeniden ısıtılmak üzere yapılan soğutulmuş gıdalar. Bir yiyeceği yeniden ısıtırken, buğulamaya kadar tekrar ısıtılmalıdır. Basit bir kan testi, annede enfeksiyon olup olmadığını belirleyebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com