Safra kesesi hastalığı, safra taşı oluşumu ve bakteriyel enfeksiyon gibi iyi bilinen bazı mekanizmalardan kaynaklanır. Muhtemelen, safra kesesi iltihaplı ve ağrılı hale gelir, özellikle yağ metabolizması için safra salgılaması gerektiğinde, bu nedenle yağlı yemekler genellikle bir safra kesesi “atağını” hızlandırır. ve hangi yiyecekleri belirlemek için bir eleme diyeti önerdi. Yiyecek alerjilerini belirledikten sonra, hastanın semptomları kayboldu ve çoğu, safra kesesi ameliyatlarından kaçınabildi. Yemeklerden sonra karın ağrıları yaşarsanız doktorunuza danışın.
Safra Kesesi Hastalığı Hakkında
Safra keseniz karaciğerden safra toplamak, konsantre olmak ve saklamak, ardından bağırsak içine salgılamak içindir. yağ metabolizması süreci. Karaciğer hastalığı, kolesterol dengesizliği, hormonal bozulma ve diğer faktörler, kolesterol, safra tuzları, biliruben ve kalsiyumdan oluşan kristal çökeltiler olan safra taşı oluşumuna neden olabilir. Safra kesesi taşlarının çoğu küçük ve asemptomatiktir, ancak bazıları büyür ve safra kanallarını tıkayabilir. Ayrıca, kan, mide ve karaciğerinizin bakteriyel ve viral enfeksiyonları safra kesesi enfeksiyonuna neden olabilir. Mekanizma ne olursa olsun, safra kesesi hastalığı iltihap ve kolesistit denilen şiddetli ağrıyı içerir.
Kolesistitin Belirtileri
Kolesistit genellikle sabit belirtiler içermez. Bunun yerine, safra kesesi atakları, genellikle yağlı yiyeceklerden ve akşamları sık sık yemek yedikten sonra çökeltilir. Safra kesesi atakları yoğun üst sağ karın ağrıları, bulantı, kusma, iştahsızlık, şişkinlik ve ishali içerir. “Harrison'ın İç Hastalıkları Prensiplerine” göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl yaklaşık 500.000 safra kesesi kaldırma ameliyatı yapılmaktadır; bu, çoğu insan için çoğu semptomu ortadan kaldırmaktadır, ancak yüzde 15'e kadar enigma olan safra kesesi olmadan bile ciddi semptomlar yaşamaktadır. kolesistektomi sonrası sendrom denir. Ayrıca, sağlıklı sindirim için çok önemli olan bir organın çıkarılması, ameliyat kısa vadede rahatlama sağlasa bile ciddi uzun vadeli sonuçlar doğurur.
Kolesistit ve Gıda Alerjileri
Safra kesesi taşları ve bakteriyel enfeksiyonlar semptomlara neden olsa da ve arada sırada cerrahi müdahale gerektirebilir, Dr. James Breneman, 1968'de safra kesesi semptomlarının önemli bir kısmının gıda alerjilerinden kaynaklandığını keşfetti. Şu anda Amerikan Allerji ve İmmünoloji Koleji adı verilen başkan olan Dr. Breneman, safra keselerini çıkarmış kişilerin bile bazı yiyecekleri yedikten sonra yoğun belirtilerden muzdarip olduğunu fark etti. “Allerji'nin Temelleri” adlı kitabına göre, 69 vaka üzerinde çalışmış ve hepsinin belirli gıdalara alerjisi olduğunu ve bir kez tanımlandığında tüm hastalarının günler ve haftalar arasında semptomsuz olduğunu tespit etmiştir. Yumurta, domuz eti, soğan, tavuk, hindi, süt, kahve ve portakalın safra kesesinde iltihabi reaksiyonlara neden olan gıdalar olduğunu belirtti.
Eliminasyon Diyeti Hakkında
Dr. Breneman, alerjenik yiyecekleri belirlemek için eleme diyetini kullandı; bu, birkaç ay sonra tekrar denemeyi ve yanılma yöntemiyle olumsuz etkilere neden olan yiyecekleri tespit etmeyi ve birkaç hafta sonra tekrar eklemeyi ve semptomatolojideki değişiklikleri not etmeyi içeren bir diyet diyeti kullandı. Örneğin, yumurtaların size sorun çıkardığından şüpheleniyorsanız, bunları iki ila dört hafta boyunca diyetinizden çıkarır ve belirtilerinizin çözülüp çözülmediğini görürsünüz. Eğer yaparlarsa, yumurtaları diyetinize tekrar ekler ve herhangi bir olumsuz değişikliği not edersiniz. Eliminasyon diyetleri ile belirlenen alerjik gıdalar, alerji cilt testi ile de doğrulanabilir. Dr. Breneman, ilaçlardan gelen metabolitlerin ve toksinlerin, sadece yiyeceklere değil, safra kesesi semptomlarına da neden olabileceğini fark etti.