Bir kadının vücudu, bazıları istenmeyen yan etkiler yaratabilen, hamilelik boyunca birçok çarpıcı değişime uğrar. Eklem rahatsızlığı, dolaşım, duruş, vücut sıvıları ve uterus basıncındaki değişiklik kombinasyonlarından kaynaklanabilecek yaygın bir semptomdur. Yaygın öz bakım önlemleri, hamilelikte ağrıyan eklemler yaşayan kadınlara bir miktar rahatlama sağlayabilir.
Eklem Şişliği
Hamilelikte eklem de şişmesi, ödem olarak da adlandırılır, sıklıkla uterusun çoğalmaya yaptığı baskıdan kaynaklanır. kan damarları, dolaşımı azaltabilir. Bu şişlik, hamilelikte, özellikle ayak ve ayak bileklerinde tipiktir. Kadınlar bu eklem alanlarında sıvı birikimini geçici olarak rahatlatıp, otururken veya uzanırken ayakları yükselterek ve bacaklarını geçmeden ve uzun süre ayakta durmadan ödeyebilirler. Dolaşımın iyileştirilmesi aynı zamanda rahatsızlığı da azaltabilir; uzun oturma süresinden sonra yürümek, destekleyici tayt veya çorap giymek ve kısıtlayıcı kıyafetlerden kaçınmak yardımcı olabilir.
Sırt Ağrısı
Ağrı kesici sırt, hamileliğin en sık görülen yan etkilerinden biridir. Bunun nedeni, çoğu kişinin vücudun önünde taşınan hamilelik ağırlığının getirebileceği postür ve sırt gerginliği değişiklikleri olabilir. Şiddetli bel ağrısı normal değildir ve bir sağlık hizmeti sağlayıcısına bildirilmelidir, ancak aşağıdaki teknikler kullanılarak orta bel ağrısı en aza indirgenebilir:
• İyi duruş sağlayın ve uzun süre ayakta durmayın • Destekleyici ayakkabı giyin ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının • Sırt için iyi destek sağlayan sandalyeleri seçin • Ağır kaldırma ve derin bükülmelerden kaçının • Sert bir yatağın üzerinde uyuyun ve sırtınızın üstünde uyumaktan kaçının
• Düşük, sıcak su şişesi veya ağrıyan bölgeye soğuk kompres • Belinize hafifçe masaj yapın. • Duruşunuza ve sırtınızı güçlendirmenize yardımcı olacak egzersizler yapın
Karpal Tünel Sendromu
Ellerde ağrı veya yanma hissi, hamilelik sırasında kadınların ortak bir etkisi olan karpal tünel sendromunun belirtileri olabilir. Karpal tünel sendromu ayrıca ellerde uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük olarak da ortaya çıkabilir; Gebe kadınlarda, durum sıklıkla iki eli de etkiler ve en sık ikinci ve üçüncü trimesterlerde görülür. Karpal tünel sendromu semptomları, el bileğine soğuk kompres veya ısı uygulayarak, bilekleri ovalayarak veya sallayarak veya durumu neredeyse her zaman doğumdan sonra kendiliğinden çözen aktiviteler sırasında atel giyerek azaltılabilir.
Masaj
Doğum öncesi masaj, eklem ağrısı çeken hamile kadınlara rahatlama sağlayabilir. Eklemler üzerindeki baskının hafifletilmesine ek olarak, masaj teknikleri ödem, sırt ağrısı, kas gerginliği ve baş ağrısının azaltılmasına yardımcı olabilir ve ayrıca kan dolaşımını iyileştirebilir ve stresi hafifletebilir.
Ne Zaman Doktor Çağrılmalıdır? preeklampsi veya toksemi olarak adlandırılan bir duruma işaret edebilecek olan ani, ellerin veya ayakların dramatik şişmesi gibi sağlık hizmetleri sağlayıcınızla görüşün. Ayrıca, eğer bir bacakta daha fazla şişlik varsa, özellikle uyluk veya baldırda ağrı eşlik ederse, sağlayıcınıza haber verin.