|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Çikolatanın Hormonlar Üzerindeki Etkileri

Kalori ve yağ oranı yüksek olmasına rağmen bitter çikolata sağlığınıza fayda sağlayabilir. Çikolata'nın hormonlar üzerindeki etkisi stresi azaltabilir ve iştahı bastırabilir. Koyu çikolatada bulunan antioksidan flavanoller, Cleveland Clinic’e göre kalp hastalığı riskini de azaltabilir.

Stres Hormonları

“Proteome Araştırma Dergisi’nde yayınlanan bir 2009 çalışmasında, İsviçreli araştırmacılar iki haftalık bir süre boyunca her gün 40 g bitter çikolata tüketen denekler, kortizol ve katekolaminler dahil olmak üzere stres hormonlarının idrarla atılımını azalttı ve bu hormonların vücutta üretiminin azaldığını gösterdi.

“Düzenleyici Peptitler” de yayınlanan 2010 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, koyu çikolata yemenin ve hatta sadece koyu çikolata kokusunu almanın gastrointestinal hormonlar üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olduğunu - iştahı etkileyenleri buldular. Bitter çikolata yiyen veya kokan kadın denekler hormonal iştah bastırma belirtileri göstermişlerdir. Sadece koyu çikolatayı koklamak deneklerde bir doygunluk tepkisi yarattı.

Chocolate Cravings

Pek çok insan hormonların, özellikle kadınların adet görmeden önce yaşadığı hormonal değişikliklerin, çikolata isteklerine neden olduğuna inanır. Çeşitli çalışmalar, çikolata istekleri ve adet döngüsü arasındaki bağlantıları aramıştır. “İştah” da yayımlanan 2004 tarihli bir çalışma, İspanyol ve Amerikalı kadınları araştırdı ve Amerikalı kadınların, İspanyol kadınlarından daha fazla sıklıkta çikolatalı istek duyduklarını tespit etti. Hem İspanyol erkekler hem de kadınlar, yemek yedikten sonra ve ders çalışarak çikolata isteği duyduğunu ve hem Amerikalı erkekler hem de kadınlar, akşamları çikolata isteği duyduğunu bildirdi. Araştırmacılar, çikolata isteklerinin fizyolojik temellerden ziyade kültürel temelleri olduğu sonucuna vardılar. “İştah” da yayınlanan 2009 yılında yapılan bir araştırma, menopoz öncesi ve sonrası kadınları, çikolata isteklerinin hormonal değişikliklerle orantılı olarak azaltıp azaltmadığını belirlemek için araştırdı. Anket, çikolata isteklerinde hormonal bir değişikliğin açıklayacağından çok daha az bir düşüş olduğunu ortaya koydu, bu da kadınların üreme hormonlarının tek başına perimenstrüel çikolata açmasına neden olmadığı sonucuna vardı.

Çikolata ve Nörotransmiterler

Çikolata nörotransmiterleri de etkiler. hormonlar olarak ve bu etki bazı insanlardaki psikofarmakolojik etkilerinden sorumlu olabilir. Çikolata, “Amerikan Diyetisyenler Birliği Dergisi” ne göre, serotonin ve dopamin de dahil olmak üzere düşük düzeyde ruh düzenleyici nörotransmiterleri dengeleyebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]