40 yaşından sonra gebelik, yüksek risk olarak kabul edilir, aslında 35 yaşında başlayan bir sınıflandırmadır. Bir kadının 40'lı yaşlarında, komplikasyon riskleri hızla artar. Bu, 40 yaşından sonra hamileliği düşünenlere korkutucu gelse de, 40'lı yaşlarında mükemmel sağlıklı bebekleri başarıyla doğum yapan birçok kadın var. Kadınların risklerini hafifletmek için yapabilecekleri bir şey diyetlerine çok dikkat etmek çünkü iyi beslenme bazı potansiyel sorunların giderilmesine yardımcı olabilir.
Riskler
İleri yaştaki hamilelik ile ilgili risklerin bazıları Yaş, 35 yaşın üzerindeki herhangi bir yaş azaltılamaz. Bunlar arasında düşük yapma riskinde artış ve Down sendromu da dahil olmak üzere daha yüksek kromozomal kusur olasılığı vardır. 40 yaşın üzerindeki hamile annelerde daha sık görülen diğer koşullar beslenme tarafından etkilenebilir. Bunlar diyabet ve yüksek tansiyonu içerir. Bu koşullar önceden mevcut olabilir veya hamileliğin sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Kan Şekeri
Hamilelikte daha sık görülen yüksek kan şekeri, hamile bir kadının yaşça daha büyük olması, bebekte sorunlara yol açabilir. Annesi gebelik diyabeti geliştiren bir fetüs, sadece hamilelik süresine dayanan bir tür yüksek kan şekeri rahimde çok büyüyebilir. Neyse ki, gebelik diyabeti genellikle diyet yoluyla kontrol edilebilir. Soda ve beyaz ekmek gibi basit şekerlerin kesilmesi ve her 3 ila 4 saatte bir dengeli öğünler ve atıştırmalıklar kan şekeri seviyelerinin modüle edilmesine ve gebelikte diyabetin kontrol altında tutulmasına yardımcı olabilir.
Hipertansiyon
Hamilelik döneminde, hipertansiyon Yaygın olarak yüksek tansiyon olarak bilinen, hem anne hem de çocuk için hayati tehlike oluşturan preeklampsiye yol açabilir. Aynı zamanda, annenin kanından yetersiz besinlerin alınması nedeniyle fetüsün yavaşça büyüdüğü bir durum olan rahim içi büyüme kısıtlamasına (IUGR) da neden olabilir. Hipertansiyon bazı genetik bileşenlere sahip olmakla birlikte, diyet sodyumu sınırlandırılması bazılarının kan basıncını düşürmesine yardımcı olur.
Folik Asit
Folik asit, embriyoda gelişen omuriliği ve beyni geliştirmeye yardımcı olan bir vitamindir. Folik asitteki eksiklikler omurilik defektlerine, özellikle de spina bifidaya bağlanmıştır. Folik asit takviye edilmiş tahıl ürünlerinde bulunur, ancak hamile kadınlar ayrıca günde en az 400 mcg folik asit veya folat içeren bir doğum öncesi vitamin almalıdır. Hamile kalan veya gebe kalmayı planlayan her yaştaki kadın, bu miktarda folik asit aldıklarından emin olmalıdır, çünkü omurilik gelişiminin büyük kısmı, kadın gebe kaldığının farkında olmadan, hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkar. Diyet
Elbette, genel olarak dengeli bir diyeti takip etmek, annenin yaşı kaç olursa olsun, hamilelikte iyi bir fikirdir. Gelişmekte olan bir fetüsü desteklemek için yeterli miktarda vitamin ve mineral almak çok zor değildir. Daha önce de belirtildiği gibi, doğum öncesi vitaminleri anne adayı için bir zorunluluktur. Doğum öncesi vitaminlerine ek olarak, hamile bir kadının ayrıca sebze, meyve, kepekli tahıllar ve proteini beslenmesinin ana bileşenleri haline getirirken çok çeşitli sağlıklı yiyecekler yemeye konsantre olması gerekir.
, , ] ]