Çocuğunuz, hikaye boyunca bilgi hatırlama kabiliyeti veya yeni yürümeye başlayan bir olayın anısı ile sizi şaşırtabilir. Bu tür bir hatırlama, ebeveynlerin hafıza öğrenmeyi teşvik ettiği evlerde yaşayan birçok çocuk için alışılmadık bir durum değildir. Penn State Extension tarafından bildirilen araştırmalar, çocukların 18 aylık ve 2 yaş arasında başlayan bir benlik duygusu geliştirdiği andaki olayları hatırlama yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor. Uzun ve kısa süreli hafıza, çocuğunuzun hafızanın büyüklüğüne değil saklanan bilgileri kullanma yeteneğine bağlıdır.
Hafıza Türleri
Çocukların başarılı olabilmesi için hem uzun hem de kısa süreli hafızaya ihtiyaçları vardır. okul, kişisel uğraşlar, oyun, sosyal yaşamlar ve kişisel yaşamlar. Indiana University'ye göre kısa süreli hafıza, çocukların sesli okunan bir hikayeden ayrıntılar gibi yakın geçmişte gerçekleşen olayları hatırlamalarına olanak tanıyor. Uzun süreli hafıza becerileri, okumayı hatırlamayı ve arkadaş ve aile üyelerinin adlarını içerir. Çocuklar ayrıca bisiklete binme ve bulmaca çözme gibi temel hareketlerin ve işlemlerin nasıl yapıldığını hatırlamak için uzun süreli hafızayı kullanırlar.
Hafıza Becerileri
Pennsylvania Eyalet Üniversitesi Eklentisi, uzun ve kısa vadeli hafıza becerileri, çocukların düşünmeyi, planlamayı, düşünmeyi, yön izlemeyi, problem çözmeyi, temel okuryazarlık becerilerini hayal etmeyi ve öğrenmeyi öğrenmesine yardımcı olur. Servis, çocukluk çağındaki önemli kilit gelişmelerin doğum ve 8 yaş arasındaki süreçler olduğunu belirlemektedir. Hafıza sorunları dil ve motor beceri gelişimini geciktirmektedir, ancak ebeveynler, Ulusal Öğrenme Engelliler Merkezi'ne göre çocukların kısa süreli hafıza becerilerini öğrenmelerine yardımcı olabilmektedir. Yeni içeriğin küçük parçalara bölünmesini ve çocuğun ister görsel ister işitsel ister dokunsal olsun tercih edilen türden bellek becerilerinin kullanılmasını önerir.
Dil Geliştirme
Dil öğrenme, hem uzun hem de kısa süreli bellek yeteneklerini kullanır. Kısa süreli çalışma hafızası, çocukların dinlerken bilgi toplamalarına yardımcı olur ve Ulusal Öğrenme Engelliler Merkezi'ne göre malzemenin uzun süreli hafızadaki diğer öğelere göre nerede depolanacağını hızlı bir şekilde belirlemelerine yardımcı olur. Çocuklar iki tür çalışma belleği kullanarak dil geliştirirler. Sözlü tür, bilgileri hatırlamaya yardımcı olmak için sesler kullanır. Harfleri çizerken alfabeyi tekrarlamak bu kısa süreli hatırlamaya bir örnektir. İkinci tip kısa süreli hafıza, çocukların şekilleri, kalıplarını, görüntülerini ve olayların sıralanmasını hatırlamalarına yardımcı olmak için görsel ve mekansal ipuçlarını kullanır. Bu hatırlama, çocukların dili öğrenmek için cümle yapılarını ve kelime sıralarını hatırlamalarına yardımcı olur.
Hafıza ve Duyuları Birleştirme
Çocuklar, duyuları ve duyguları bilgi ile bağdaştırarak uzun vadeli hafızayı daha hızlı sıralama becerisini öğrenirler. Araştırmacılar Marillia Conte Daros ve Florida Üniversitesi'nden David W. Gurney'e göre, duyuların kullanılması, kısa süreli hafızayı saklanan bilgilerle ilişkilendirme konusunda yardımcı olur. Çocuklar uzun süreli belleği yeni bilgilerle birleştirilecek uygun bir bellek dosyası seçmek için sıralarlar. Duyusal eşleşme, çocuğun mesajı işlemek ve varsa hangi eylemin gerekli olduğunu belirlemek için önceki bilgileri hızla yeni bilgilerle birleştirmesine yardımcı olur. Uzun süreli bellekteki içerik, yeni mesajda nasıl davranılacağına dair ipuçları da içerebilir.