|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Oksijen Doygunluk Seviyeleri Yüksek Olduğunda Neler Oluyor?

Oksijen iki ucu keskin bir kılıç olabilir. Bir yandan, hayatta kalmak için oksijene ihtiyacımız var. Öte yandan, daha yüksek oksijen konsantrasyonlarına maruz kaldığında, doygunluk seviyeleri artar ve hayati tehlike arz eden sağlık sorunları yaratabilir. Oksijen normalde soluduğumuz havanın yaklaşık yüzde 21'ini oluştururken, sorunları yaratan uzun süre yüksek oksijene maruz kaldığımızda.

Tanım

Oksijen doygunluğu miktardır oksijen kanı hemoglobin moleküllerine yapışan ve aynı zamanda oksihemoglobin olarak da adlandırılır. Tıp uzmanları tipik olarak yüzde 98 gibi bir yüzde olarak ifade eder. Oksijen satürasyonuna SpO2 de denir.

Normal Seviyeler

Tipik olarak, yüzde 96-100'lük bir doygunluk aralığı normal kabul edilir. Genel sağlıklı menzil, yüzde 95-98'dir. Kişi sadece oda havasında yüzde 100 doygunluğa ulaşamaz; "supplemental oxygen would be needed.", 3, [[Bir kişi tipik olarak ek oksijen tutuculu bir yüz maskesi yoluyla klinik veya hastane ortamında yüzde 100 doygunluk alabilir.

Yüksek Seviyeler

Favorite Plus'a göre “oksijen, herhangi bir ilaç gibi toksik etkilere sahip olabilir. Böylece bir nabız oksimetresi (oksijen doygunluğunu ölçen bir cihaz) sürekli yüzde 100 doygunluk gösteriyorsa, hastalar aşırı miktarda oksijen alıyor olabilir. Bununla birlikte, kanda oksijenin taşındığı anemi gibi bazı durumlar için yüzde 100 doygunluk kabul edilebilir.

Oksijen Toksisitesi

Oksijen zehirlenmesi veya oksijen zehirlenmesi olarak da adlandırılan oksijen toksisitesi tanımlanır vücut dokularında çok fazla oksijen olduğu gibi. Bu, bir kişinin oksijen terapisi alırken olduğu gibi çok fazla konsantre oksijen solması sonucu ortaya çıkar.

Türleri

İki ana oksijen toksisitesi vardır: Merkezi Sinir Sistemi (CNS) Toksisitesi ve Akciğer Toksisitesi. Etkiledikleri vücudun sistemleri için adlandırılan bu iki tür, özellikle derin deniz dalgıçlarını etkiler, ancak hiperbarik oksijen alan ve erken doğan bebekler de dahil olmak üzere diğer insanları da etkileyebilir. mide bulantısı, işitme değişiklikleri, sinirlilik, anksiyete, konfüzyon, kas seğirmesi, baş dönmesi ve kasılmalar. Pulmoner toksisite sürekli olarak yüksek seviyelerde oksijene maruz kalan akciğerlerde oluşur ve trakeobronşit ve alveoler hasarında olduğu gibi hızla bozulur.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]