Lesitin, genellikle iki biçimde gelen bir diyet takviyesidir. Kuru lesitin, fosfolipitler olarak bilinen yağ asitlerinden oluşur. Bunlar hücre zarlarının kritik bileşenleridir ve insan vücudunun bunları diyetten alması gerekir. Sıvı lesitin veya lesitin yağı, bir toz halinde kurumamış olan ek glikofosfolipidlere sahiptir. Bu fraksiyon lesitin olarak bilinir. Lesitin içindeki yağ asitleri, suda çözünebilen "kafa gruplarına" sahipken, her bir molekülün geri kalanı suda çözünür değildir - bir yağdır. Bunlar fosfolipitler olarak bilinir.
Hücre Zarlarındaki Fosfolipitler
Fosfolipitler, hücre zarlarının ana bileşenleridir. Hücrelerde, hücre zarının içinde bir tabaka oluşturan yağlı "kuyrukları" olan hücrelerde düzenlenirler. Suda çözünür kafa grupları hücre zarlarının dış katmanlarını oluştururlar.
Farklı Fosfolipitler
Lesitin fosfolipidlerinin ana bileşeni fosfatidilkolin olarak bilinir. Lesitin içindeki diğer fosfolipidler arasında fosfatit etanolamin, fosfatidilserin, fosfatidilinositol ve fosfatidik asit bulunur. Farklı lesitin ürünleri, çeşitli diyet yararları için farklı fosfolipidlerle zenginleştirilebilir.
Sağlık Faydaları
Fosfatidilkolin, sadece hücre zarları için değil, nörolojik işlemler için de önemlidir. İnsan vücudunda kritik bir nörotransmiter olan kolinle sindirilebilir. . Bunlar "yağlı" dır ve ekstrenin bir sıvı olmasına neden olur. Sıvı lesitin, genellikle yaklaşık yüzde 20 ila 30 yağdır, lesitin granülleri veya tozları genellikle yüzde 10'dan daha az yağdır.
, , ] ]