İnsan vücudu trilyonlarca hücreden, bizi hayatta tutmak için birlikte çalışan bireysel fonksiyonel birimlerden oluşur. "İnsan Vücudu Kitabı" ndaki Steve Parker'a göre insan vücudunda 200'den fazla hücre tipi gelişiyor ve her bir hücrenin yapısı özel olarak oynadığı özel rol için uyarlandı. Birçok hücre türü, spesifik özelliklerine göre ayırt edilmekle birlikte, biyologlar, temel paylaşılan nitelikleri nedeniyle, onları genel gruplar halinde sınıflandırırlar.
Epitel Hücreleri
ve çeşitli organların dışları. Yuvarlak, kutu şeklinde veya düzleştirilebilirler ve çoğu zaman yabancı maddeleri süpürmek için yüzeylerinde tüyler, küçük tüylere benzer uzantıları olabilirler.
Sinir Hücreleri
Sinir hücreleri beyni oluşturur. omurilik ve daldan çıkan tüm sinirler. Her bir sinir hücresinin uzun ve ince yapısı, elektrik sinyallerinin vücutta hızlı bir şekilde geçmesine yardımcı olur. Sinir hücrelerinin çoğunda sinyalin izole edilmesine yardımcı olan bir yağ tabakası bulunur.
Fotoreseptör Hücreler
Çubuklar ve koniler, gözün arkasındaki retinada bulunan iki tip özel sinir hücresi, ışığa tepki verir ve farklı renkler arasında ayrım yapmamıza izin verin.
Kemik Hücreleri
Her ne kadar kemik dokusu birkaç farklı türde kemik hücresi içerse de, kemiğin ana maddesi osteosit adı verilen özel bir tür kemik hücresinden yapılır. Bu hücreler, kemiklerin düzenli yapısını korur ve kalsiyumun kan dolaşımına salınmasını düzenler.
Kas Hücreleri
Aynı zamanda kas lifleri olarak da bilinen kas hücreleri, demetler halinde bulunan uzun iğ benzeri tellerdir. vücuttaki kasları oluşturur. Uzatılmış yapıları, kas lifi bileşenlerinin, aktin ve miyozinin birbiri boyunca kaymasına izin verir. Bu işlem kas kasılması için gereklidir.
Yağ Hücreleri
Yağ hücreleri olarak da bilinen yağ hücreleri, yağ damlacıklarını, vücudun ihtiyaç duyması halinde enerji olarak kullanmak için hacimlerinin çoğunda depolar. İç organları çevreleyen ve derinin hemen altında bulunurlar.
Kırmızı Kan Hücreleri
Küçük, yuvarlak, disk şeklindeki kırmızı kan hücreleri sürekli olarak vücuda oksijen taşır. Eşsiz yapıları, en küçük boşlukları bile sıkmalarını, vücuttaki diğer hücrelere verimli bir şekilde oksijen taşımalarını sağlar.
Beyaz Kan Hücreleri
Makrofaj veya lökosit olarak da bilinen beyaz kan hücreleri serbestçe dolaşır. Kandaki zararlı bakteriler veya diğer yabancı partiküller için izlerini alarak, onları içine çekerek ve parçalayarak kolayca yok ederler. Ayrıca bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde ve yara iyileşmesi sürecinde de yardımcı olurlar.