Tüm hamile kadınlar için iyi planlanmış, besleyici bir diyet önerilir ve tip 2 diyabet (T2DM) gibi tıbbi durumu olan kadınlar için özellikle önemlidir. Genellikle ikinci trimesterde tanı konan gebelik diyabeti, hamile kadınlarda en yaygın diyabet şekli olmasına rağmen, önceden var olan diyabet hastaları, doğum kusurları riskini azaltmak için tüm hamileliklerinde kan şekerlerini sıkı bir şekilde yönetme ihtiyacı ile karşı karşıya kalmaktadır. düşük. Diyet kan şekeri yönetiminde önemli bir rol oynar, bu nedenle T2DM'li kadınlar gebe kalmadan önce sağlıklı bir diyete başlamadan fayda sağlayacaktır. Besleyici yiyecekler seçin, düzenli olarak yiyin ve kan şekeri seviyelerini optimal aralıkta tutmak ve anne ve bebek için iyi beslenmeyi sağlamak için bölümleri yönetin.
Gebelikte Beslenme
Diyet değişiklikleri yapmaya başlamanın en iyi zamanı hamile kalmak Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Koleji'ne göre, sağlıklı bir hamilelik diyeti meyve de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekleri içerir; sebzeler; tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç ve tam tahıllı makarna gibi kepekli tahıllar; süt, yoğurt ve güçlendirilmiş soya sütü gibi kalsiyum bakımından zengin besinler; ve tavuk, yağsız et, fındık ve fasulye gibi yüksek protein içeren gıdalar. Beslenme ve Diyetetik Akademisi, 2009 vejeteryan diyetler konusundaki tutumunda iyi planlanmış vejetaryen diyetlerin gebelik beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için uygun olduğunu söylüyor. Hamile kadınların ayrıca nöral tüp hasarlarını önlemek için folik asit takviyesi gibi takviyeler almaları da önerilebilir.
Gebelikte Karbonhidratlar
Nişasta ve şekerlerdeki karbonhidratlar hamile kadınlar için önemli bir enerji kaynağı sağlar. Yüksek karbonhidratlı yiyecek seçenekleri arasında fasulye, tahıllar, ekmekler, tahıllar ve tatlı patates ve mısır gibi nişastalı sebzelerin yanı sıra meyve, süt, yoğurt, tatlılar ve şekerler de bulunur. Vücut karbonhidratları şekere dönüştürdüğü için, bu yiyeceklerin kısımları T2DM'li kadınlarda yakından izlenmelidir. Kan şekeri seviyesini sabit tutmak için, Amerikan Diyabet Birliği (ADA), karbonhidratlı yiyeceklerin gün boyunca üç küçük ila orta dereceli öğün ve iki ila dört atıştırmalık halinde dağıtılmasını önerir. Bazı diyabet hapları veya insülin alan kadınlar, yemeklerini kaçırırlarsa veya düşük karbonhidratlı yemekler yerlerse düşük kan şekeri seviyelerine maruz kalabilirler - diyetteki tutarlı miktarda karbonhidratlar, yüksek ve düşük kan şekerlerinin önlenmesine yardımcı olur.
Profesyonel Öneriler
ADA, diyabetli tüm hamile kadınların kayıtlı bir diyetisyenden kişiselleştirilmiş bir yemek planı almasını önerir. Bu beslenme planı, kiloya, aktivite seviyesine ve gebeliğin tekli mi yoksa çoklu mü olduğuna göre belirli miktarda kalori sağlar. İlk trimesterdeki kadınlar genellikle ek kaloriye ihtiyaç duymazlar, ancak yemek planı ikinci ve üçüncü trimesterlerde artan kalori ve protein ihtiyacını hesaba katar. Bu yemek planı ayrıca kan şekeri yönetimine yardımcı olmak için öğünlerde ve çerezlerde istenen miktarda karbonhidrat sağlar. Bir diyetisyen, diyeti tamamlamak için ek vitaminler veya mineraller gerekip gerekmediğini değerlendirir - diyetin alımının düşük olması durumunda ilave kalsiyum veya vegan diyetinde D veya B-12 vitamini gibi.
Uyarılar ve Sonraki Adımlar
p> T2DM'deki kontrolsüz kan şekeri doğum kusurlarına, doğum komplikasyonlarına ve düşüklere neden olabileceğinden, ADA gebeliklerin mümkün olduğunda planlanmasını önerir. Ekim 2005 sayısında yayınlanan “Klinik Diyabet” dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, gebeliklerini planlayan ve düzenli olarak doktorlarını daha iyi gören T2DM'li kadınlar, daha iyi doğum sonuçlarına sahiptir, çünkü kan glukoz seviyelerini optimum seviyede tutabilecekleri daha olasıdır. diyet ve ilaçlar arasında değişir. Gebe kalmayı planlayan diyabetli herhangi bir kadın, bu planları diyabet bakım ekibi ve doktoru ile tartışmalıdır, bu nedenle uygun bir diyet uygulanabilir ve normal kan şekeri seviyesine yakın bir strateji uygulanabilir. Zaten hamile ise, en kısa sürede diyabet bakım ekibi ve diyetisyeniyle görüşmesi gerekiyor. Ayrıca, takviyelerin herhangi bir kullanımı, bir diyabet bakım ekibiyle tartışılmalıdır.
, , ] ]