İnsan vücudu mükemmel bir makinedir, çünkü çeşitli ortamlarda işlevselliği korur. İnsanlar arktikten ekvatora kadar değişen koşullarda ve çeşitli diyetler ve yaşam tarzları ile gelişebilirler. Bu uyarlanabilirliğin nedeninin bir kısmı, vücudun homeostaziyi sürdürme kabiliyetidir.
Homeostaz, "denge" anlamına gelen süslü bir kelimedir ve dikkate alınması gereken birçok iç içe değişken içerir. Sıcaklık bunlardan en kolay olanıdır. Vücut serin kalmak için terler ve sıcak kalmak için titrer. Ancak insan vücudu diğer birçok faktörü dengeleme konusunda ustalaşmıştır. Çoğu, hormonların ve diğer bedensel kimyasalların düzenlenmesini içeren inceliksizdir. Vücudun bütün sistemleri, üç ana rolün karmaşık bir koordinasyonunu kullanarak kendi kendini düzenler: sinyal alımı, merkezi kontrol ve eylem.
Vücudun tüm sistemleri, vücuttaki dengeyi korumak için birlikte çalışır, ancak çeşitli sistemler belirli roller. Homeostazı korumak için en önemli sistemlerden ikisi sinir ve endokrin sistemlerdir. Kalp hızı ve solunum gibi temel bedensel fonksiyonlar nöral kontrol altında uyarılabilir veya yavaşlatılabilir. Sinir sistemi nefes almayı ve idrar ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur ve endokrin sistemle etkileşime girer. Örneğin, beynin bir kısmı, değişen kalori taleplerine yanıt olarak metabolik hormonları salgılamak için hipofiz bezini tetikler. Hormonlar ayrıca vücudun tüm vücut sistemlerindeki diğer önemli rollerin yanı sıra, sıvılar ve elektrolitler dengesinin ayarlanmasına da yardımcı olur. Enerjisel olarak daha az pahalı ancak daha az önemli olmamakla birlikte, homeostazın korunmasındaki roller, lenfatik sistemin enfeksiyonla savaşma kabiliyetini, solunum sisteminin oksijenin korunmasını ve uygun pH seviyelerini ve idrar sisteminin toksinlerin kandan uzaklaştırılmasını içerir. p> İnsan vücudu, dengenin korunmasında birçok zorlukla karşı karşıyadır. Doğru besinleri doğru miktarlarda içermeyen bir diyet, vücudu telafi etmeye veya hasta olmaya teşvik eder. Uyuşturucuya, alkole ve diğer toksinlere maruz kalmak, boşaltım işlevlerini yüksek vitese atar, bu maddelerin birikmesini ve vücudun hücrelerine zarar vermesini sağlar. Stres ve depresyon, solunum, kardiyovasküler ve endokrin sistemlerine meydan okuyabilir ve böylece homeostazı sürdürmek için kendi yeteneklerini zayıflatabilir. Yetersiz uyku, tüm vücut sistemlerini çok fazla çalıştırabilir ve bu durum vücudun dengesini bozabilir. Bu yüzden, insan vücudu, hakaretlerle dengelemek için mükemmel yeteneklere sahip inanılmaz bir varlık olmasına rağmen, sağlıklı yaşam tarzları ve seçimler yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.
, , ] ]