Yüksek proteinli bir diyet, her gün kalorilerinizin yüzde 20 veya daha fazlasının proteinden geldiği bir diyet. Ayrıca karbonhidratlar üzerindeki bir kısıtlamayı vurgulayarak, vücudun enerji için glikoz yerine depolanmış vücut yağını yakmasına neden olur. Bu işleme “ketozis” adı verilir; bu, muhtemelen protein diyeti uygularken daha fazla idrara çıkmanızın bir nedenidir. Daha olası bir sebep, bir protein diyetinin genellikle artan su tüketimini içermesidir.
Protein Diyet Tarihi
Yüksek proteinli diyetler 1990'lı yıllarda Atkins Diyetinin ortaya çıkmasıyla birlikte yaygınlaştı. Atkins Diyeti, kilo verme çabasıyla planı başlatan bir kardiyolog olan Dr. Robert Atkins'in beyniydi. Atkins, temel olarak kümes hayvanlarından, etlerden, yumurtalardan ve balıklardan elde edilen proteinlerden oluşan bir diyetin kilo vermeye yardımcı olduğunu ve hastalıklarla mücadele ettiğini ve enerji seviyelerinin arttığını iddia etti. O zamandan beri, pek çok benzer plan buna uyuyor.
Protein Diyet Planı
Protein diyetleri kanatlı, sığır, yumurta ve balık kategorilerindeki yiyecekleri içerir ve ekmekler, makarnalar, meyveler gibi karbonhidrat bakımından zengin seçenekleri ciddi şekilde sınırlar. ve nişastalı sebzeler. Örneğin, bir protein planındaki diyet yapanların öğle yemeği için mayonezli ve hardallı bir pastırmalı çizburger olabilir, ancak çörek yemeyin. Biftek ve domuz pastırması, yemek bir patates ile tamamlanmadığı sürece akşam yemeği için iyi olacaktır. Şeker ve kafein de neredeyse tamamen yasaktır.
Protein Diyetleri ve Su
Protein diyetleri lif bakımından düşük ve sodyumun yüksek olduğu için, günde yedi ila 10 bardak su içmeyi tavsiye eder. Su, sindirim sistemine yardımcı olur, metabolizmayı arttırır ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Aynı zamanda böbrekler ve karaciğer gibi anahtar organların işlevlerine de yardımcı olur. Söylemeye gerek yok, su alımını artıran herhangi biri vücudu yıkadıkça daha fazla idrara çıkma eğilimindedir.
Protein Diyetleri ve Ketozis
Ketoz, vücut günde 100g'dan az karbonhidrat aldığında ortaya çıkar. Proteinli diyetler tipik olarak karbonhidrat alımını günde 50 g'ın altına düşürür - ve çoğu ilk iki hafta boyunca (aynı zamanda “indüksiyon” aşaması olarak da bilinir) günde 20 g'den az tutar. Bu, vücudun ketonlar veya yağın parçalanması sırasında oluşan moleküller oluşturmasına neden olur. Çoğu keton zararsızdır ve enerji için kullanıldığında bile faydalıdır. Bununla birlikte, aseton enerji için kullanılmayan bir ketondur ve vücuttan atık olarak yayılır. Bu, muhtemelen protein diyeti uygulayan birinin sık idrara çıkma eğiliminde olmasının bir nedeni olabilir.
Özet
Tıp uzmanları, yüksek proteinli diyetlerin böbrek, karaciğer ve kalp üzerindeki uzun vadeli etkileri konusunda endişelerini dile getirdiler. Ancak, bu planların kilo vermeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır ve protein diyetlerinin genel sağlık üzerinde olumsuz bir etkisi olacağına dair kanıt yoktur. Her iki durumda da, bir protein planını takip ederken sık sık idrara çıkan herkesin işleri doğru yapıyor olması muhtemeldir - bu muhtemelen su alımının ve ketozisin sadece işte olduğu anlamına gelir.