| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

A Vitamini ve Gece Körlüğü

Gece körlüğü veya keratomalazi, bir kişinin loş ışıkta veya geceleri görmediği anlamına gelir. Ulusal Sağlık Enstitüleri gece körlüğünü nadir görülen bir hastalık olarak sıralar; bu, ABD'de genellikle 200.000'den az kişiyi etkilediği anlamına gelir. Gece körlüğünün başlıca nedenlerinden biri, A vitamini de, retinol olarak da bilinen bir eksikliktir.

Gece Körlüğü

Gece körlüğü olan insanlar genellikle gece sürüşlerinde veya düşük ışıkta uzun mesafeler görme konusunda güçlük çekerler. Gece körlüğünün en yaygın nedeni A vitamini eksikliğidir, ancak diğer rahatsızlıklar duruma neden olabilir. Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre, katarakt, doğum kusurları, bazı ilaçlar ve retinit pigmentosuna denilen ve retina hasarına neden olan bir hastalığın hepsi gece körlüğüne neden olabilir. Gece körlüğünün belirtileri arasında yan veya periferik görme kaybı, merkezi görme kaybı ve gece görme azalması sayılabilir.

A Vitamini Eksikliği

A vitamini sağlıklı büyüme ve gelişme için gereklidir. MayoClinic.com'a göre, A vitamini eksikliği en sık, yeterince yiyecek tüketmeyen veya A vitamini açısından zengin takviyeleri tüketmeyen kişilerde ortaya çıkar. Gece körlüğü genellikle A vitamini eksikliğinin ilk belirtilerinden biridir. Uzun süreli A vitamini eksikliği, kronik kuru göze ve gözün köşelerinde keratin kalıntılarının birikmesine neden olabilir. Zamanla, insanlar retina ve kornea hasarı yaşayarak körlüğe yol açacaklar.

Tedavi

Ne yazık ki, gece körlüğü başladığında, çok az tedavi seçeneği var. Ulusal Sağlık Enstitüleri, bazı çalışmaların yüksek düzeyde A vitamini seviyesinin hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini öne sürdüğünü açıklıyor. Bununla birlikte, bu yüksek dozajlar karaciğere potansiyel olarak zarar verebilir. Doktorlar ve hastalar kalıcı karaciğer hasarı olasılığına karşı hastalık ilerlemesi riskini karşılamalıdırlar.

A Vitamini Kaynakları

İnsanlar, A vitamini yönünden zengin besinler tüketerek A vitamini eksikliği ve gece körlüğünü önlemeye yardımcı olabilirler İyi A vitamini kaynakları arasında et, süt, peynir, krema, karaciğer, morina, böbrek ve halibut bulunur. Bu seçimler sıklıkla yağda yüksek olabileceğinden, iyi bir alternatif, vücudun kolayca A vitaminine dönüştürdüğü bir karotenoid olan beta karoten kaynaklarıdır.

İyi beta karoten kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, pembe greyfurt, kavun, kabak, havuç, balkabağı, tatlı patates, kayısı, ıspanak ve brokoli. Maryland Tıp Merkezi Üniversitesi, sebzenin veya meyvenin renginin ne kadar yoğun olduğunu, beta karoten miktarının arttığını açıklar.

Uyarılar

A Vitamini eksikliği nadirdir ve çok az tüketmek kadar A vitamini sağlık sorunlarına neden olabilir, bu yüzden çok fazla tüketebilir. Yüksek A vitamini dozu, karaciğerde hasara ve doğum kusurlarına neden olabilir. Bebekler ve küçük çocuklar A vitaminine karşı daha hassastır ve asla önce bir doktora danışmadan A vitamini takviyesi yapılmamalıdır. Çok miktarda beta-karoten alınması cilt pigmentasyonunu etkileyerek cildin turuncu veya sarıya dönmesine neden olabilir. Beta karoten seviyeleri düştüğünde cilt rengi normale dönecektir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com