Konsantre şeker, rafine şekere benzer, ancak birçok formda ve birçok farklı yerden gelir. Rafine şeker, sıvının kamıştan veya pancardan alınmasıyla üretilir. Daha sonra sıvı buharlaştırılır, saflaştırılır ve kristalize edilir, konsantre edilmeden ve pazarlanabilir bir ürün haline getirilir.
Esmer veya Beyaz Şeker
En yoğun biçimde elde edilen şeker türü, ülkenin dört bir yanındaki çoğu evde kullanılan türdür. . Çanta, kutu veya küvetlerde gelir ve beyaz veya kahverengi olabilir. Tamamen konsantre şekere genellikle Sofra Şekeri denir. Bu şeker türü saf, konsantre sakaroz kristalleridir. İnsan vücudunun konsantre şekere ihtiyacı olmasa da, çoğu insan onu günlük olarak yerler. İçeceklerde, yemek pişirmede ve meyve veya mısır gevreğinde kullanılır.
Treacle
Treacle bir diğer yaygın konsantre şeker türüdür. Şeker kamışının rafine işlemi sırasında üretilir. "Kristalleşmemiş şurup" olarak tanımlanmış olan melas koyu renkli, "siyah melas" veya soluk, "altın şurup" olabilir. Ne kadar koyu olursa o kadar konsantre olur. Treacle yaygın olarak kreplerde veya tatlandırılmış kek ve pudinglerde kullanılır. Eğer melas konsantre olursa, başka pekmez de üretilebilir. Melas, melastan daha kalın, daha koyu bir şuruptur.
Fruktoz
Fruktoz, monosakarit şeker olarak bilinen konsantre bir şekerdir. Fruktoz genellikle granül şeklinde gelir, ancak pancar veya kamıştan değil meyve ve sebzelerden elde edilir. Bir kez ekstrakte edildikten sonra, benzer bir fakat daha az sert olan sofra şekeri işlemine tabi tutulur - buna buharlaşma, saflaştırma ve sonra konsantrasyon dahildir. Sükroz gibi fruktoz saf bir karbonhidrattır ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere neden olabilir. Bazı insanlar fruktozun sağlık için sükrozdan daha iyi olduğuna inanır, çünkü elde edilmesi daha kolaydır ve nihai ürün o kadar rafine edilmemiştir, ancak bu teoriyi ispatlayacak önemli bir kanıt yoktur.
Mısır Şurubu
Mısır şurubu, mısır özüdür. Bu konsantre şekerin ana maddesi glukozdur. Mısır şurubu, Amerika Birleşik Devletleri'nde reçel, reçel ve don gibi birçok işlenmiş yiyecek ve içecek maddesinin üretimi sırasında yaygın olarak kullanılır. Mısır şurubunun ana çekiciliği sükroz gibi kristalleşmemesidir, bu yüzden ürünler daha uzun süre dayanır. Mısır şurubu farklı renklerde gelir. En yaygın olanı, tadı olmayan, ancak çok tatlı olan berrak tiptir - ayrıca mevcut olan, pekmeze eklenmiş koyu renkli bir çeşittir.
, , ] ]