Kan testleri kanserin ve diğer hastalıkların tespitinde bir unsur oluşturur. Büyük ölçüde normal sınırlardan farklı olan kan testi sonuçları doktorunuza sağlık durumunuzu daha iyi anlamasına yardımcı olacak değerli bilgiler verir. Normal kan testi sonuçları benzer bir bilgilendirici değere sahiptir. Ancak hiçbir kan testi sonucu net bir şekilde kanserinizin olduğunu veya olmadığını gösterir. Normal kan sayımı ile kanser olabilirsiniz.
Neden Doktorunuz Kan Testleri Yapıyor?
Mayo Clinic'in de belirttiği gibi, doktorunuz kanser kan testlerini birkaç nedenden dolayı sipariş edebilir, bunlardan biri ne kadar iyi olduğunu belirlemek için organların işlevi. Ayrıca doktorunuzun kan testleriyle bazı kanserleri tespit edemediğini unutmayın. Örneğin, prostatla sınırlıysa, prostat kanseri, muhtemelen bir ortak kan testinde, Tam Kan Sayımı testinde görünmez ve bir PSA (Prostat Spesifik Antijen) testinde bile ortaya çıkmayabilir. Doktorunuz prostat kanseri tespit edilmeden önce genellikle iğne biyopsisi olmak üzere en az bir test daha önerecektir. İğne biyopsisi doktorunuzun normal olarak ofisinde uygulayacağı nispeten ağrısız bir testtir.
Komple Kan Sayımı (CBC)
Yaygın olarak kullanılan bir kan testi, CBC testi, karşılaştırmalı miktarları karşılaştırır. kan örneğindeki kan hücreleri. Bazı kan hücrelerinin çok fazla veya çok az hücresine sahipseniz, bu, doktorunuza kemik iliği biyopsisi gibi ileri tanı testlerinin yapılması gerektiğini gösterir. Tek başına, bir CBC testi, kan örneğinde sıklıkla görülen kanserler için bile kanserinizin olmadığını doğrulamaz.
Kan Protein Testi
Başka bir ortak kan testi, kan protein testi, anormal proteinleri veya immünoglobulinleri tespit ederek doktorunuza yardımcı olabilir. İmmünoglobulin düzeyi yükselmiş kişilerde multipl miyelom olabilir. Ancak bir insan başka nedenlerden dolayı yüksek bir immünoglobülin seviyesine sahip olabilir. Kanserle ilişkili diğer faktörlerin varlığında, normal kan proteininiz olsa bile, ek testlere ihtiyacınız olacak.
Diğer Testler
Anormal hücreleri, anormal kan sayımlarını veya anormal immünoglobulin seviyelerini doğrulayan kan testlerinden sonra, Doktorunuz, belirli bir kanseriniz olduğuna karar vermeden önce ek testler isteyecektir. İdrar sitolojisi (temel olarak idrar örneği incelemesi) mesaneye, idrar yoluna veya böbreklere özgü kanserleri ortaya çıkarabilir. Tümör marker testleri ayrıca kanser hipotezlerinin doğrulanmasına veya reddedilmesine yardımcı olacaktır. Ancak, tümör belirteç testleri de kesin sonuçlar vermez. Bir dedektif gibi, doktorunuz kümülatif olarak onu tanıya götüren kanıtlar toplar. Tek bir tanısal test kanserin varlığını veya yokluğunu belirleyemez.
İkinci Görüşler
Doktorunuz belirli bir kanseriniz olduğuna veya belirli bir kanseriniz olmadığı sonucuna varsa bile, başka bir hastadan ikinci bir görüş almak isteyebilirsiniz. Doktor veya kanser merkezi grubu. Genellikle farklı bir sağlık personeli yine kan testleri de dahil olmak üzere aynı testleri yapmak ister. Farklı laboratuvarlar farklı sonuçlara varabilir. Ayrıca, lekeleri okumada ikinci bir uzman (biyopsilerin görsel kopyaları), daha önce tanı almış olduğunuz bir kanser olduğu sonucuna varmış olsa bile, sonuçları farklı şekilde yorumlayabilir ve ikinci bir personele farklı bir tedavi süreci önerisinde bulunabilir.