Doktorlar, böbrek hastalığı olan bir hasta veya başka bir hastaya böbrek bağışlamak isteyen bir kişi için nefrektomi veya vücudun iki böbreğinden birinin çıkarılmasını önerir. Kişi sağlıklı bir böbrekle normal bir hayat yaşayabilir, bu nedenle kalan böbrek tam işlevini korursa, doktor böbrek çıkarma ameliyatı için iyileşme döneminden sonra diyet kısıtlamaları varsa çok azını önerebilir. Aksi takdirde, hasta tek böbrekde kalan işlevi korumak için böbrek sağlığına uygun bir diyet yiyor.
Hastane İyileşmesi Sırasında
Nefrektominiz varsa, tıbbi personel ilk kez IV. ya da iki gün. Sindirim sistemi, büyük bir ameliyattan sonra iyileşmek için zamana ihtiyaç duyar. Mesaneyi boşaltmak için ameliyattan birkaç saat sonra vücudunuza bir kateter takılı olabilir. Bazı hastalar ameliyattan sonraki ilk 24 saat boyunca az miktarda sıvı yudumlamaya veya buzları emmeye tolerans gösterirler.
Birkaç gün içinde, böbreğini çıkarmış olan bir hasta sıvı diyetine başlar. Sıvı diyet, sindirim sistemini düzgün bir şekilde tekrar işlevine sokar. Bu süre zarfında hemşirelerin kabızlık durumlarını bilmelerini sağlayın. Nefrektomiden iyileşirken bağırsakları hareket ettirmek önemlidir, böylece doktor dışkı yumuşatıcı önerebilir. Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için bolca su için.
Sindirim sistemi normal bir şekilde çalıştığında, birkaç gün içinde normal yiyecekleri yemeye başlayabilirsiniz. Sade, yumuşak seçeneklerle tekrar yemeğe başlayın. Kızarmış veya baharatlı yiyeceklerden kaçının. Ameliyat veya iyileşme ile ilgili stres ve endişe, sindirim sistemini zorlar ve diyette nazik seçimleri gerektirir.
Evde
Hastaneden serbest bırakılmaya hazır olduğunuzda, doktor ihtiyaç duyduğunuzda size bildirir. Özel bir diyet yemek için. Genel olarak, nefrektomi sonrası tüm hastalara bol miktarda sıvı içmeleri söylenir. Bu, kalan böbreğin vücutta sıvı akmasına devam etmesini sağlar.
Kalan bir böbreği olan hastalar normal bir diyete geri dönebilir. Genel olarak, sodyumdan düşük bir diyet yemek, böbrekler de dahil olmak üzere tüm vücut için iyidir, bu nedenle doktor bunu yalnızca bir böbreği olan hasta için önerebilir. Taze meyve ve sebzeleri seçin, işlenmiş ve paketlenmiş yiyeceklerden kaçının ve sodyumden kaçınmak için etiketleri kontrol edin. Sarımsak, otlar, limon suyu ve karabiberle tatlandırın, tuz ve soya sosu yerine. Vücudun iyileşme sürecine yardımcı olmak için alkolden uzak durun ve sigarayı bırakın.
Böbrek hastalığından sonra kalan böbrek hastalığınız veya böbrek fonksiyonlarınız azaldıysa, doktorunuz böbrek sağlığı için özel bir diyet önerebilir. Kronik böbrek hastalığı için bir diyet sodyum, potasyum, protein ve sıvıları azaltır. Birçoğu potasyum içeren tuz ikamelerinden kaçının. Bunun yerine bitkisel karışımları seçin. Süt ürünleri gibi kalsiyum oranı yüksek yiyeceklerin çoğu potasyum ve fosfor bakımından da yüksek olduğundan, doktorunuz kemiklerinizi kalsiyum kaybetmekten korumak için ilaçlar önerebilir. Kilo vermekten kaçınmak için daha fazla bitkisel yağ ve şeker tüketin ve vücudunuzun doğru beslendiğinden ve sağlıklı bir kilo aldığından emin olmak için beslenme yönergelerine uyun.