İnsan üreme sistemi, karmaşık bir hücre, kanal, tüp ve küçük organ ağıdır. Erkek ve dişi, kendi üreme sistemlerinde farklı yapılara sahipken, ortak bir noktaya sahiptir: sperm ve ova (çoğul ovum) olarak bilinen üreme hücreleri. Hem sperm hem de yumurtanın birkaç benzerliği vardır.
Benzerlikler
Sperm ve ovum bir kaç yolla benzerdir: Her ikisi de aynı sayıda kromozoma sahip olup, her ikisi de aynı gamet oluşum süreci (cinsiyet hücrelerinin oluşumu).
Hem sperm hem de yumurtalık üreme hücreleridir, bu da her ikisinin de üreme için gerekli olduğu anlamına gelir. Sperm ve ovum (yumurta olarak da adlandırılır) başka bir nesil oluşturmak için birleşir.
Hayatta Kalma Hızı
Hem sperm hem de ovum bırakıldıktan sonra kısa bir süre hayatta kalabilir. Sperm, kadın genital kanalında 72 saatlik bir süre boyunca yaşayabilir, yumurtalık sadece 24 ila 48 saat boyunca hayatta kalabilir.
Haploid
Hem sperm hem de ova haploiddir. Medicine Net'e göre, bir haploid “her bir kromozom çiftinin sadece bir üyesini içeren bir kromozom setidir. Sperm ve yumurta haploiddir ve insanlarda 23 kromozom vardır. ”Eğer hem sperm hem de yumurta 46 kromozomun tamamını (diploid olarak da adlandırılırsa) taşıyacak olsaydı, yeni bir jenerasyon yaratıldığında, yavrular önceki jenerasyon miktarını iki katına çıkarırdı. . Bu nedenle mayoz süreci oldukça faydalıdır.
Hemperm hem de yumurta mayozu tarafından üretilir. Meiosis, seks hücrelerinin nasıl oluştuğunu gösteren bir hücre bölünmesi türüdür. 46 kromozomun (diploid) 23 kromozomun (haploid) indirgendiği bu işlemde iki hücre bölünmesi meydana gelir.
Farklılıklar
Sperm mikroskobiktir, ancak insan yumru kabaca bir saç teli çapına sahiptir ve çıplak gözle görülebilir. Bir kadında yumurtlama sırasında sadece bir yumurta salınırken, her erkek boşalmasında milyonlarca sperm salgılanır. Sperm mobildir; Dolaşacakları bir kuyrukları var. Ova kendi kendine hareket edemez.