|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Asitli Yiyecekler Mesanede Yanmaya Neden Olabilir mi?

Asitli yiyecekler bazen lezzetli oldukları kadar sıkıntılı olabilir. Domates, turunçgiller, dolmalık biber ve baharat gibi yiyecekler genellikle mide rahatsızlığına veya mide yanmasına neden olan en büyük suçlulardır. Bu asitliğin mesane gibi vücudun diğer alanlarını “yakıyor” gibi hissetmesi mantıklı görünebilir, ancak durum böyle değildir.

Mesane Temelleri

Mesane bir atılım organıdır . Böbreklerden süzülen ve salgılanan atıkların bir derlemesi olan idrarı alır. İdrarı üretranın içinden vücudun dışına doğru geçirir. İdrarın pH'ı genellikle hafif asitli ila nötrdür, ancak bu, farklı diyetlere ve hastalık durumlarına göre değişebilir. İdrar normalde sterildir, ancak bakteri varlığı ve sindirimlerinin yan ürünleri mesane duvarının tahriş olmasına ve idrarın geçmesini acı verici hale getirmesine neden olabilir. Doktorunuz idrarın rengini ve pH'sını değerlendirmek ve bakteri ve enflamatuar hücrelerin varlığını tespit etmek için idrar tahlili adı verilen bir test yapabilir.

Üriner pH

Et, balık ve peynir bakımından yüksek diyetler pH'ı düşürebilir idrar, daha asidik hale getirir. Buna karşılık, sebzeler ve muz gibi bazı meyveler, idrarın pH'ını artırabilir, bu da onu daha temel hale getirir. Ek olarak, birçok bakteri amonyağı idrarda serbest bırakan enzimler üretir. Amonyak idrarın pH'ını yükseltir ve daha da bazik olmasını sağlar. Hastaların enzim eksikliği veya kusurlu bir şekline sahip olduğu metabolik bozukluklar, asidik idrara da yol açabilir. Bununla birlikte, bu bozukluklar genellikle yenidoğan tarama testleri ile erken yaşta teşhis edilir ve mesane ağrısına değil nörolojik semptomlara neden olur. En sık rastlanan nedenler arasında idrarda bir enfeksiyon bulunur. Genellikle interstisyel sistit olarak adlandırılan mesane duvarının kronik iltihabı da ağrılı olabilir. Yaygın prostatları olan erişkin erkeklerde yaygın olarak görülen mesane çıkışı tıkanması, bir başka olası mesane rahatsızlığı kaynağıdır. Bakteriyel idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu, herhangi bir değişiklik olması durumunda, amonyağı metabolik bir yan ürün olarak yapan ve pH'da bir artışa neden olan Escheria coli gibi organizmalardan kaynaklanır. Ayrıca hiçbir veri interstisyel sistit veya mesane çıkışı tıkanıklığının idrar pH'sını doğrudan etkilediğini göstermez. Bu nedenle, mesane ağrısının en yaygın nedenlerinden bazıları idrar asitliği üzerinde etkili değildir.

Mide ve Mesane Arasında

Asitli yiyeceklerin üst gastrointestinal rahatsızlığa neden olduğu iyi bilinmesine rağmen, kanıtların yeteneklerini desteklemediği kanıtlanmıştır. mesanede ağrıya neden olmak için. Yiyecek mideden geçtikten ve kekik adı verilen asitli bir karışım halinde çalkalanırsa, ince bağırsak ve pankreas, kekik asitliğini nötralize etmeye yardımcı olan bazik veya bazik suları salgılamak için uyarır. Yiyecekler ince bağırsağın ilk kısmını geçtiğinde asitlik büyük oranda azalır ve mide yanmasını şiddetlendirebilecek asitli yiyecekler, idrarın içine konulacak böbreklere vardıkları zaman önemli ölçüde nötralize edilir. Bu noktada idrar asitli kalsa bile, değiştirilmiş idrar pH'ı mesane ağrısının olası nedenleri arasında değildir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır