İlk bakışta, soğan, özellikle yağda sote edilmiş ve bir hamburgerin üstünü kavrarken besleyici güç merkezleri olarak görünmüyor. Ancak aldanmayın. Soğanlar, nasıl hazırlandıklarına bakılmaksızın, sağlıklı bir vücuda katkıda bulunabilecek besinler ve bileşikler içerirler.
Temel Beslenme Verileri
Bir sebzeyi hazırlama şekliniz besin profilini önemli ölçüde etkileyebilir. Soğanlar, düşük kalorili ve sote edildiğinde önemli miktarda kalori alan, yağsız yiyeceklerde olduğu gibi. 1 su bardağı sote soğan porsiyonu 115 kalori sağlar. Bu kalorilerin çoğu, soğanın sote edildiği yağdan gelir. 9 gram yağa ek olarak, bir bardak sote soğan porsiyonu 7 g karbonhidrat ve 1 g protein sağlar.
Vitaminler ve Mineraller
Soğanlarda istisnai bir besin miktarı yoktur. . Bununla birlikte, sağlıklı bir diyetle birleştirildiğinde ihtiyaç duyduğunuz besinleri elde etmenize yardımcı olacak az miktarda vitamin ve mineral sağlarlar. 1 su bardağı sote soğan porsiyonu kalsiyum, potasyum, çinko, demir, K vitamini ve birkaç B vitaminini sağlar. Sote edilmiş soğan, ayrıca her bir amino asidin küçük miktarlarını sağlar.
Hastalık Önleme
Soğanlar, hastalık önleme ile ilgili bir flavonol olan kersetin sağlar. Mart 2009'da yapılan bir araştırma olan “Avrupa Beslenme Dergisi”, en çok soğanı tüketenlerin kalp krizi oranlarının daha düşük olduğunu tespit etti. Soğanın kanser riskini de azalttığı görülüyor. Kasım 2006’da yayınlanan “Amerikan Klinik Beslenme Dergisi” nde yayınlanan araştırma, sık sık soğan ve diğer allium içeren sebzeler yiyen insanların kanser olma ihtimalinin daha az olduğunu keşfetti.
Sote Soğanları Daha Sağlıklı Yapma
Ver sote edilmiş soğan, zeytinyağı gibi bir tekli doymamış yağda silerek daha sağlıklı bir beslenme profilidir. Kilonuzu izliyorsanız, tüm yağları sote edilmiş soğanlardan tamamen çıkarabilirsiniz, bu da soğan başına 85 kalori kazandıracaktır. Tahıllar dahil diğer sağlıklı yiyeceklerle sote edilmiş soğanları servis edin. Hindistan'daki Merkezi Gıda Teknolojik Araştırma Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, soğan yemenin, Temmuz 2010 tarihli “Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi” ne göre tahıllarda demir ve çinkonun biyolojik olarak erişilebilirliğini artırdığını keşfetti.