Afazi, beynin dilden sorumlu bazı bölümlerinin hasar görmesinden sonra ortaya çıkar. Çoğu durumda, bu hasar beynin sol tarafını içerir. Bu, dil üretiminde veya anlayışında bozulmaya neden olur ve hem yazılı hem de sözlü dili etkileyebilir. Bir kişi afazi ile doğmaz. Genellikle, bu bozukluk bir kafa travması sonucu aniden ortaya çıkar, ancak beyin tümörlü hastalarda veya ensefalit gibi bir enfeksiyonun bir sonucu olarak yavaşça da ortaya çıkabilir. Afazi hastalarının çoğu orta yaşlı veya yaşlıdır, ancak çocuklar da dahil olmak üzere bu rahatsızlığı herkes alabilir. Hasta ne kadar küçükse afazi sonrası prognoz o kadar iyidir. Afazi belirtileri, beyne verilmiş olan hasarın boyutuna ve yerine bağlı olarak önemli ölçüde değişir.
Konuşmayı Anlama Sorun
Pek çok afazi hastasının temel sorunu, konuşulan veya yazılı dili anlamadıklarıdır. Tipik olarak, bu durumlarda, kişi, Wernicke'in afazi olarak da bilinen akıcı afazi hastalığına sahiptir. Genellikle sol temporal lobun hasar görmesinden kaynaklanır. Hastanın konuşması, cümlelerine gereksiz kelimeler eklediğinden ve genellikle telafi edici kelimelerle geldiğinden, bir anlamı olmayabilir. Tipik olarak, bir çocuk zorluklarının farkında değildir ve insanlar onu anlamadığında üzülebilirler.
Konuşma Yapma Sorun
Bazı afazi hastalarının dil üretmede büyük zorlukları var. Bu hastalar tipik olarak, genellikle sol ön lobda meydana gelen akıcı olmayan veya Broca afazisinden muzdariptir. Bu hastaların konuşmaları anlaşılabilir olmakla birlikte, cümleleri çok kısadır ve hastanın konuşması uzun zaman alır. Sık sık, akıcı olmayan afazi hastası bir çocuk “ve” veya “the” gibi bazı sözcükleri çıkarır ve sadece en temel sözcükleri kullanır. Bu nedenle, dili sadece konuşmayı öğrenen genç bir yürümeye başlayan çocuk tarafından kullanılan telgraf diline benzeyebilir. Broca’nın afazisinde, hasta tipik olarak diğer insanları anlamada güçlük çekmez.
Tekrarlayan Zorluklar
Bazı afazi hastalarının dili kendiliğinden kullanmada zorlukları yoktur, ancak kelimeleri tekrarlayamazlar. Bu hastalar genellikle, çeşitli dil merkezlerini birbirine bağlayan ortak izlerin zarar gördüğü iletim afazisinden muzdariptir. İletim afazili bir hasta başka biri tarafından konuşulan bir cümleyi tekrarlamaya çalıştığında, kelimeleri atlayabilir, tekrarlayabilir veya bir kelimeyi bir başkasıyla değiştirebilir. Tipik olarak, bu hastalarda dili anlamada herhangi bir sorun yoktur.
Diğer Zorluklar
Bu bozukluğu olan hastalarda diğer daha az sıklıkta afazi belirtileri de görülebilir. Örneğin bir hasta konuşmaya başlamakta zorluk çekebilir, ancak cümlenin başlangıcı söylendikten sonra devam etmekte zorluk çekmez. Bazı hastalardaki asıl sorun, kullandıkları dilin grameratik olarak yanlış olmasıdır. Hastanın yazılı dilde problemi olması, fakat konuşulan dilde problemi olmaması da mümkündür. Bu tür problemleri sadece okumayı ve yazmayı öğrenen küçük bir çocukta teşhis etmek zor olabilir.
Prognoz
Afazi sonrası prognoz, küçük çocuklarda yetişkinlerden daha iyidir. Bunun temel nedeni küçük çocuklarda beynin henüz yetişkin beyninde olduğu gibi uzmanlaşmadığıdır. Olgun bir beyinde, belirli işlevlerle ilgilenen özel alanlar vardır. Küçük bir çocuğun beyni çok daha esnektir. Beynin belirli bir alanı hasar görürse, başka bir alan kazadan önce diğer alan tarafından gerçekleştirilen görevleri devralabilir. Örneğin Lucie Hertz-Pannier ve meslektaşları, Şubat 2002’de Brain Journal’da yayınlanan manyetik rezonans görüntüleme çalışmalarında afazi olan genç bir çocuğun, dil işlemesini soldan sağ yarım küreye çevirebildiğini gösterdi. durumdan.
, , ] ]