Böbrekler sırtın küçük kısmında bulunur ve fasulye şeklindedirler. İkisi olmasına rağmen, sadece bir tane varsa yine de alabilirsiniz. Temel fonksiyonlarından bazıları elektrolitleri, mineralleri ve tuzları depolamak ve atıkları kandan idrar şeklinde atmaktır. Böbrekler işlevsiz hale geldiğinde, vücut uyuşukluk, iştahsızlık, uyku hali ve kas krampları yaşayabilir. Böbrek fonksiyonunu arttırmanın yolu, diyetinizde ve yaşam tarzınızda bazı düzenlemeler yapmaktır.
Kilonuzu kontrol altında tutun. Aşırı kilolu veya obezseniz, böbrek hastalığı için bir risk faktörü olan diyabet geliştirme riskini taşıyorsunuz. Yüksek kalorili, yağlı yiyecekler ve işlenmiş karbonhidratlardan kaçının. Bunun yerine meyveler, sebzeler, yağsız etler, tohumlar ve fındıklar gibi besleyici gıdaları ye.
Biraz egzersiz yap. Egzersiz, dolaşım ve hareketliliğin arttırılmasına yardımcı olabilir ve kilonuzu kontrol altında tutmak için diyetinizle birlikte çalışabilir. Haftada en az üç gün 30 dakikalık ılımlı egzersiz yapmayı hedefleyin. Bazı örnekler yüzme, bisiklet, koşu, ağırlık antrenmanı ve yürüyüş. Orta düzeyde egzersiz yapmak size hafifçe sarılma hissi vermelidir.
Kan basıncınızı kontrol edin. Yüksek tansiyon, hipertansiyon olarak bilinen, böbrek hastalığına da katkıda bulunabilir. Bunun olmasını önlemek için, tuz alımınızı düşük seviyelerde tutun.
Toksinleri vücudunuzdan uzak tutun. Ulusal Böbrek Vakfına göre, reçetesiz satılan ağrı kesicilerin, reçeteli ilaçların ve yasadışı sokak ilaçlarının tutarlı bir şekilde kullanılması böbreklerinize zarar verebilir. Tüm bunlardan kaçının, kimyasal ve böcek ilacı olan yiyeceklerle birlikte.
Protein alımınızı izleyin. Böbrekler düzgün çalışıyorsa, atıklar giderilir ve protein kanda kalır. Ancak böbrekler zayıf olduğunda, protein atıklardan ayrılmayabilir. Böbrek fonksiyonunuz düşükse, yüksek proteinli diyetlerde olduğu gibi yüksek miktarlarda yemeyin. Günlük toplam kalori alımınızın yüzde 10 ila 35'i arasındaki RDA protein kurallarına uyun.
, , ] ]