Serebral palsi, vücut hareketini ve kas koordinasyonunu etkileyen, ilerleyici olmayan bir nörolojik hastalıktır. Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsüne göre, 2010 yılı itibariyle, ABD'deki yaklaşık 800.000 çocuğu ve yetişkini etkiliyor ve Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü'ne göre her yıl yaklaşık 10.000 yeni bebek doğuyor. Serebral palsi, fetal gelişim sırasında veya doğumdan hemen önce, doğum sırasında veya hemen sonrasında devam eden beyin hasarına bağlı olarak meydana gelir.
Cerebral Motor Cortex
Bozukluğun adından da anlaşılacağı gibi, serebral palsi en büyük kısmı olan serebrumu etkiler. Beyin Beyin, gönüllü hareketleri, düşünme, akıl yürütme ve duyguların yanı sıra görsel işleme, konuşma ve işitme gibi bazı özel işlevleri de kontrol eder. Kanada Sinir Hastalıkları Enstitüsü, Zihin Sağlığı ve Bağımlılık Enstitüsü tarafından açıklandığı gibi, frontal lobun arkasında, beynin frontal lobun arkasında yatan beynin bir kısmı olan beyin motor korteksinde sıklıkla hasar meydana gelir.
Serebral motor korteksindeki anormallikler beynin hem hareketi hem de duruşu kontrol etme yeteneğini bozar. Bu, kas koordinasyonu eksikliği, sert veya sıkı kaslar, ayak parmakları üzerinde yürüme, çok sıkı veya çok yumuşak görünen kaslar, titreme ve hassas hareketlerde zorluk gibi karakteristik semptomlarla sonuçlanır. Serebral palsinin ciddiyeti, serebral motor korteksindeki hasarın derecesine bağlı olarak değişir. Hafif serebral palsili hastalar hafif garip hareketler sergileyebilirken, şiddetli serebral palsi yürüyememe ile sonuçlanır.
White Matter
Beyin beyaz maddeden oluşur, çünkü çok sayıda sinir lifi kılıfı vardır. miyelin - sinirleri çevreleyen ve koruyan yağ maddesi - miyelin beyaz görünür. Beyaz madde, hücrelerin gri merkezleri nedeniyle gri görünen beyin dokusunun büyük çoğunluğu gri maddeyle tezat oluşturuyor.
Gri madde beyindeki bilgiyi işlese de, beyaz madde sinyalleri iletiyor vücudun geri kalanına. Bazı serebral palsi, periventriküler lökomalazi - PVL olarak bilinen bir durum olan beyaz maddeye verilen zarar nedeniyle ortaya çıkar. PVL'deki hasar beyaz cevherdeki küçük deliklere benziyor. Bu deliklerin varlığı sinir sinyallerinin iletimini kesintiye uğratır ve bu durum serebral palsinin karakteristik hareket problemlerine yol açar.
Risk Faktörleri
Uzun yıllar boyunca, doktorlar çoğu zaman beyin felci vakalarının doğum sırasındaki komplikasyonlar nedeniyle meydana geldiğine inandılar. ve bebeğin beynine oksijen eksikliğine neden olan doğum ve beyin hasarı. Ancak bugün, Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü tarafından yürütülen araştırmalar nedeniyle, doktorlar doğum komplikasyonlarının serebral palsi vakalarının sadece yaklaşık yüzde 5 ila 10'unu oluşturduğunu biliyorlar.
Serebral palsi için risk faktörleri düşük doğum içeriyor Kilo, erken doğum ve çoklu doğumlar - çünkü çoklu doğumlar genellikle erken doğum ve düşük doğum ağırlığı ile sonuçlanır. Annenin kandaki pozitif veya negatif kan grubu bebeğe göre değiştiğinde ortaya çıkan Rh uyumsuzluğu olarak bilinen bir durum, beyin felci riskini arttırır. Diğer risk faktörleri arasında, tiroid hastalığı veya zeka geriliği gibi, anne sağlığında toksik maddelere ve anormalliklere maruz kalmak yer almaktadır.
, , ] ]