| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Çölyak Hastalığında Demir Malabsorpsiyonlu Hemoglobin Seviyeleri

Çölyak hastalığı, buğday, arpa ve çavdar gibi belirli tanelerin tüketilememesine yol açar. Durumunuz olduğunda ve bu taneleri yediğinizde, vücudunuzun bağışıklık sistemi ince bağırsaklarınızın astarına saldırarak tepki verir ve sonunda onu yok eder. Bağırsak astarınız besinleri emdiğinden, tanı konmamış çölyak hastalığı olan birçok kişi demir eksikliği anemisi dahil olmak üzere beslenme yetersizlikleri yaşar. Aslında, anemi - karakteristik düşük hemoglobin düzeyleri ile - diğer semptomların yokluğunda bile çölyak hastalığınız olduğunu ima edebilir.

Prevelans

Hemoglobin, kanınızdaki bir protein oksijen taşır. Sağlıklı insanlarda, hemoglobin düzeyleri erkeklerde 13.8 ila 17.2 g /dL ve kadınlarda 12.1 ila 15.1 g /dL'dir. Demir eksikliği anemisi olduğunda, yiyecekten yeterince demir ememezsiniz ve hemoglobin seviyeniz düşer. Çölyak hastalığı da dahil olmak üzere tüm nedenlerden dolayı demir emilim bozukluğu kadınlarda daha sık görülür ve kadınların yüzde 9'u bu durumdan muzdariptir. Erkeklerin yüzde 1'inden daha azında demir emilim bozukluğu ve demir eksikliği anemisi var.

Belirtiler

Klasik çölyak hastalığı belirtileri, ishal, şişkinlik, mide ekşimesi ve karın ağrısı da dahil olmak üzere gastrointestinal şikayetler taşır. Bu arada hem çölyak hastalığı hem de düşük hemoglobin düzeyleri - erkeklerde 13 g /dL'nin altında ve kadınlarda 12 g /dL - halsizlik, baş dönmesi ve baş ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte, çölyak hastalığı olan birçok insanda belirgin bir semptom yoktur, bu da doktorların durumu tespit etmesini zorlaştırır. Birçok vakada, rutin kan testinde tespit edilen demir eksikliği anemisi, bir kişinin çölyak hastalığının neden olduğu demir emilim bozukluğunun tek göstergesi olabilir.

Araştırma

Temmuz 2011'de tıp dergisinde bildirilen bir çalışma " Revista Española de Enfermedades Digestivas, "çoğu kez demir takviyesiyle tersine çevrilemeyen demir eksikliği anemisi olan kadınları 98 hastaya baktı. Araştırmacılar hastaları çölyak hastalığı için test etmiş ve hastaların yüzde 13'ünde bulmuşlardır. Hastaların% 13'ünde, tanı için genel kabul görmüş tıbbi kriterleri karşılamadıkları halde erken hastalık belirtileri vardı.

Diğer araştırmacılar, çölyak hastalığı ile demir malabsorpsiyonu arasında da bağlantılar buldu. Örneğin, UCLA Tıp Bölümü'ne sahip bir doktor, bir vaka raporunda, çölyak hastalığı semptomları az olan 69 yaşındaki bir kadının, 10,4 m /dL hemoglobin düzeyi ile ortaya çıktığını belirtmiştir. Tam bir çalışmadan sonra doktorlar çölyak hastalığı olduğu sonucuna vardılar.

Tedavi

Çölyak hastalığını tedavi etmek için glutensiz bir diyet uygulamanız gerekir; bu, gluteni içeren tüm yiyeceklerden kaçınmak anlamına gelir; buğday, arpa ve çavdar taneleri. Gluten, ekmek ve mısır gevreğinde, kurabiye gibi diğer tahıl ürünlerinde de bulunur. Gıda üreticileri aynı zamanda birçok işlenmiş gıda maddesine koyulaştırıcı ve dolgu maddesi olarak eklerler. Birkaç ay boyunca diyet uyguladıktan ve bağırsaklarınız iyileşme şansına sahip olduktan sonra, demir malabsorpsiyonunuz büyük olasılıkla tersine dönecek ve hemoglobin seviyeleriniz normal aralığa yükselecektir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com