Temporal loblar, göz yuvalarının arkasına oturan ve her iki taraftaki tapınağın altındaki beyin bölgeleridir. Yandan bakıldığında, beyin başparmağınızın bakışlarını gösteren bir boks eldiveni gibi görünüyor. Her geçici lob, başparmağın olacağı yerdir. Temporal loblar sesi, dili ve görsel şekli işler ve kelimelerin anılarını saklar. Sol temporal lobdaki anormal aktivite, sol temporal lobun kendisinin hasar görmesinden veya içine bilgi besleyen bir alandan kaynaklanabilir. Sol temporal lob disfonksiyonu, çeşitli koşullar ve hastalıklar ile birlikte ortaya çıkar. Yaygın olanlar disleksi, dikkat eksikliği bozukluğu, demans, epilepsi ve şizofrenidir.
Disleksi
Disleksi, okuma yeteneğinizi bozan bir öğrenme bozukluğudur. Tüm insanların yüzde 4 ila 10'unu etkiler. Beyin görüntüleme çalışmaları, engelliliğin harfleri konuşma sesleriyle bütünleştirmekte zorluk yaşadığını göstermiştir. Maastricht Üniversitesi'ndeki Nöropsikologlar, mektuplar, konuşma sesleri veya ikisinin eşleşen veya eşleşmeyen bir kombinasyonu ile sunulan disleksik ve normal yetişkin okuyucuların beyin taramalarına baktılar. Normal okuyucularla karşılaştırıldığında, disleksik yetişkinlerin, sol üst temporal gyrusta, temporal lobun bir parçası olarak, bir ses veya uygun harf-ses kombinasyonuna karşılık olarak daha az aktiviteye sahip olduğunu bulmuşlardır. Çalışma aynı zamanda, normal insanların ses ve harf eşleşmesi sırasında daha fazla etkinliğe sahip olduklarında, disleksiklerin eşleştirme ve eşleştirme olmayan vakalarda aynı olduğunu göstermiştir.
Dikkat Eksikliği Bozukluğu
Dikkat Eksikliği Bozukluğu (EKB) yeteneklerini bozan nörolojik bozukluklar odaklanmış kalıyor. En az altı çeşit ADD vardır. Temporal lob ADD'de sol frontal ve temporal loblarda anormal aktivite vardır. Değişen nöron ateşlemesini neyin tetiklediği bilinmemektedir. Çocuklarda kurşun maruziyeti katkıda bulunan bir faktör olabilir, Oregon Sağlık ve Psikolojik bilim adamı Joel Nigg. Bilim Üniversitesi Metalin kortikal beyin alanlarına yapıştığından ve bu şekilde normal beyin gelişimini engellediğinden veya geciktirdiğinden şüpheleniyor.
Alzheimer hastalığı, en yaygın demans şeklidir. Hafızanın kademeli olarak düşmesi ve entelektüel yetenekler ile karakterizedir. Etkilenen hastalarda, hipokampus, beynin ana hafıza bölgesi, kelimenin tam anlamıyla küçülür. Hafıza kaybı Alzheimer'ın en önemli belirtisi olsa da, araştırmacılar geçici lobun suçlanacağına inanıyor. Beyin görüntüleme uzmanı Perrick Bourgeat, Avustralya e-Sağlık Araştırma Merkezi'nden ve ekibinden, proteinin, temporal lobun ilk kısmı olan temporal inferior kortekste protein birikiminin hafıza merkezi ile iletişimi engellediğini buldu. Beyin “kullan ya da kaybet” ilkesine bağlı kalıyor. Bu nedenle, hiçbir aktiviteye girmediğinde, nöronlar ölür ve ölür, ekibi önerir.
Epilepsi
Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle karakterize nörolojik bir durumdur. Temporal loblar lokalize nöbetler için en yaygın bölgedir. Oradan, lokalize nöbet tüm beyne yayılarak küresel bir nöbete neden olabilir. Sağlıklı beyni olan insanlarda, glutamin sentetaz enzimi, nöron ateşlemelerini düzenler. Epilepsili kişilerde, bu enzimin yetersiz beslenmesi, kontrol edilemeyen heyecanlı nöronlara yol açar, Philadelphia'daki Çocuk Hastanesinden nörobilimci Douglas Coulter'i bildirir. Farelerin beyin dilimlerindeki nöronal devreler üzerine bir çalışma yaptı ve epilepsi tetikleyicisinin "astrositler" adı verilen beyin hücrelerinin şişmesi olduğunu buldu. Bu nöronlar genişlediklerinde, yeterince önemli enzim üretemediler, diyor Coulter.
Schizophrenia
Araştırmacılar bir süredir şizofrenlerin sol temporal lobun gri maddesinde azalma olduğunu ve bunun düşünce bozukluğunun ciddiyeti, beyin büyüklüğü ile ters orantılıdır. Şimdi, beyin boyutunda Alzheimer ve diğer demans biçimleriyle ilgili olmayan ilerici bir azalma olduğunu bulmuşlardır. Bulgu, psikiyatrist Daniel Mathalon'un yönettiği Yale Tıp Okulu'ndan beyin görüntüleme çalışmasından geldi. Mathalon, "Bu [sonuç] ortaya çıkan, henüz kanıtlanmamış, psikotik semptomlara sahip olmanın aslında beyne bir tür toksisite ile ilişkili olabileceği fikri ile tutarlı" dedi. , , ] ]