|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

5 Besin Sınıflandırması

Gıdalardaki besinlerin çoğu, beş sınıflandırmadan birine aittir: proteinler, karbonhidratlar ve yağlar olan makro besinler veya vitamin ve mineraller olan mikro besinler. Bunlar ve su size günlük beslenmenizin çoğunu sağlar.

Protein

Protein bir enerji kaynağıdır, ancak temel işlevleri vücudun dokularını inşa etmek ve onarmak ve enfeksiyonla mücadeleye yardımcı olmaktır. Vücudunuz diğer iki işlevi yerine getirmek için ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazlasını tüketirseniz, yalnızca enerji için protein kullanır. Protein besin kaynakları arasında et, kümes hayvanları, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri, kuruyemiş ve baklagiller bulunur. Proteinler, yalnızca 20'si doğada bulunan amino asitlerden yapılır.

Karbonhidratlar

Karbonhidratlar, enerjinizin çoğunu gram başına 4 kalori ile sağlar. Karbonhidratlar şeker zincirlerinden veya glikozdan oluşur ve bu zincirlerin ne kadar sürdüğüne bağlı olarak basit veya karmaşık olarak sınıflandırılır. Karmaşık karbonhidratlı yiyecekler ekmekler, tam tahıllar, pirinç, tahıllar, makarnalar ve patates ve mısır gibi nişastaları içerir. Tam tahıllı karbonhidratlar ayrıca diyet lifi kaynaklarıdır. Basit karbonhidratlar, şeker, meyve, şeker, soda, bal ve şurupları içerir.

Yağlar

Yağlar, vücudun en konsantre enerji kaynağını gram başına 9 kaloride sağlar. Vücudun herhangi bir yağ anında enerji için yanmaz, daha sonra kullanmak üzere saklar. Yağlar vücudun A, E, D ve K vitaminleri dahil olmak üzere diyetten yağda çözünen vitaminleri emmesine yardımcı olur. Besin yağ kaynakları arasında yağlar, margarin, kısalma ve salata sosları bulunur. Et ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal ürünler de yağ içerir. Üç tür yağ vardır: doymamış, doygun ve nakiller. Doymamış yağlar, kolesterol seviyelerinin iyileştirilmesi dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlayabilir. Bununla birlikte, doymuş yağlar LDL veya "kötü" kolesterol seviyelerini yükseltir. Harvard Halk Sağlığı Okulu'na göre, vücut ihtiyaç duyduğumuz tüm doymuş yağları üretebiliyor, bu yüzden diyetimizden gerçekten ihtiyacımız yok. Transfats bitkisel yağlar sertleşme noktasına kadar ısıtıldığında oluşur; bunlar daha çok kızarmış ve işlenmiş yiyeceklerde bulunur. Bunlar, üç tür yağın en sağlıksızıdır, çünkü sadece LDL seviyelerini yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda HDL veya "iyi" kolesterol seviyelerini de düşürürler. . Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre, vücudun çoğu diyetten gelmesi gereken 13 farklı vitamin gerekiyor. Bu 13 temel vitamin, A, E, C, D, K vitaminleri ve sekiz B kompleksi vitaminleridir: tiamin, riboflavin, niasin, folat, biotin, pantotenik asit, B-6 veya piridoksin ve B-12. Birçok doğal gıdada farklı oranlarda farklı vitaminler bulunabilir. Özellikle meyve ve sebzelerin vitaminleri yüksektir. Farklı vitaminler, farklı sağlık etkileriyle ilişkilidir. Örneğin, A vitamini göz, cilt ve mukus zarlarının sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve büyümeyi destekler; C vitamini vücudun demiri emmesine ve enfeksiyona direnmesine yardımcı olur; ve D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine ve güçlü dişler ve kemikler oluşturmasına yardımcı olur.

Mineraller

Vitaminler gibi, farklı mineraller de farklı sağlık yararları ile ilişkilidir. Örneğin, kalsiyum ve fosfor güçlü kemiklerin oluşmasına yardımcı olur ve magnezyum vücudun proteinlerden, yağlardan ve karbonhidratlardan enerji kullanmasına yardımcı olur. Mineralleri vitaminlerden ayıran, minerallerin bitkiler gibi canlı organizmalar tarafından yapılamadığı; bunun yerine toprak, kayalar ve su gibi canlı olmayan kaynaklardan gelirler. Aslında vitamin yapan bitkiler, yaşam süreçleri için ihtiyaç duydukları mineralleri topraktan çekerler. İnsan diyetinde önemli olan diğer mineraller arasında potasyum, demir, bakır, çinko, iyot ve manganez bulunur. Minerallerin besin kaynakları, minerale bağlı olarak oldukça değişkendir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]