|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kafein Egzersiz Öncesi Kötü mi?

Birçok içecekte bulunan psikomotor bir uyarıcı olan kafein, egzersiz öncesi birçok uyarıcıda bulunur. Kendi başına kullanıldığında, kafein, merkezi sinir sisteminizin etkinliğini arttırır ve bu artış, performansta bir artışa neden olabilir. Kafein ayrıca bağımlılık yapıcı özelliklere sahiptir ve bazı insanlar uzun süreli kullanımı durdurduktan sonra geri çekilme semptomları yaşarlar. Herhangi bir antrenman öncesi takviyesi kullanmadan önce bir sağlık uzmanına danışın.

Kafein

Kahve bitkisinin bir ürünü olarak en çok tüketilen kafein, diğer birçok bitki türünde bulunabilir. Kafein, alkolsüz içecekler, çaylar ve enerji içeceklerinde yaygın olarak bulunur. Bazı ürünler kafeini bir içerik maddesi olarak listeleyemez ancak kafein içindeki kahve kadar yüksek olan guarana gibi kafein üreten diğer bitkileri listeler. Kafein ayrıca egzersiz öncesi uyarıcılarda da bulunur, büyük ölçüde uyarıcı etki için. Kafein ayrıca yağ yakıcı katkı maddelerinde de görülebilir.

Hız ve Güç

Kafeinin uyarıcı etkileri, egzersiz öncesi etkin bir takviye olmasına neden olur. Kafein desteğinin ardından kısa süreli dayanıklılık ve performans artabilir. Aralık 2010'da "Spor Hekimliği ve Fiziksel Uygunluk Dergisi" nde yayınlanan bir çalışmada, sprint öncesi kafein takviyesi tüm çalışma katılımcılarında sprint süresini arttırdı. Ocak 2011'de yapılan bir araştırmada, "Güç ve İklimlendirme Araştırmaları Dergisi" nde yapılan kafein takviyesi, egzersiz öncesi kas kuvveti ve tezgah presindeki tekrarları tamamlama yeteneğini geliştirdi.

Dayanıklılık

Egzersiz öncesi alınan kafein Uzun süreli dayanıklılığı artırabilir. "Uluslararası Spor Beslenme ve Egzersiz Metabolizması Dergisi" nin Şubat 2011 sayısında 21 çalışma gözden geçirilmiştir. Çalışmalar gözden geçirildikten sonra araştırmacılar, tüm dayanıklılık çalışmalarında kafein takviyesinde belirgin bir iyileşme olduğu sonucuna varmışlardır. Bununla birlikte, kafeinin etkilerinin tümü pozitif değildir.

Tehlikeler

Uzun süreli kafein kullanımı bağımlılığa yol açabilir ve kullanımın sona ermesi yoksunluk belirtileri gösterebilir. Alışılmış kafein kullanıcıları hızlı bir şekilde tolerans geliştirdiğinden, kafeini uyarıcı olarak kullanmaya devam ederseniz, etkinlik zamanla azalır. Bu durum, karamsarlık, endişe, uykusuzluk ve seğirme şeklinde ortaya çıkabilen kafeinizm olarak bilinen bağımlılığa ve uzun süreli bağımlılığa yol açabilir. Çekilme semptomları arasında baş ağrısı, bulantı, sinirlilik, uyuşukluk ve muhtemelen eklem ağrısı bulunur. Geri çekilme belirtileri normalde 48 saatte zirve yapar ve azalır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır