|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Besin Gruplarının Besin Değeri

Bazı yiyecekler diğerleri ile aynı besinlerin çoğunu içerir ve bu durumda, bu yiyecekler genellikle birlikte gruplandırılır. Bazı diyet kuralları yiyecekleri farklı şekilde gruplandırır. Örneğin, et ve balık bir yiyecek grubuna, fındık, tohum ve fasulyeyi bir başkasına koyabilir. Bu yiyeceklerin hepsi proteinli yiyeceklerdir ve aynı besleyicilere sahiptirler. Bu besin gruplarındaki besinlerin besin değerini bilmek ve her besin grubundan besleyici yiyecekleri diyetinize dahil etmek sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilir.

Çeşitleri

ABD Tarım Bakanlığı, gıda rehberliği sistemi sunmaktadır. yiyecekleri altı yiyecek grubuna koyar. İlk yiyecek grubu, bütünüyle tahıllar ve rafine edilmiş tahıllar içeren tahıl grubudur. İkinci yemek grubu tüm sebzeleri listeler. Üçüncü grup meyve ve meyve sularını listeler. Dördüncüsü tüm yağlarını ve yağlarını listeler. Beşincisi süt ürünleri listeler ve altıncıları proteinli yiyecekleri listeler.

Tahıllar

Tahıllar (özellikle tam tahıllar), vücuda kalp hastalığı, kabızlık ve divertiküloza karşı koruma sağlayabilecek lif sağlar. Bu gruptaki yiyecekler ayrıca, sinir sistemi sağlığına katkıda bulunan ve enerji salınımına ve kırmızı kan hücrelerinin üretimine yardımcı olan B vitaminleri olan tiamin, riboflavin, niasin ve folat da sağlarlar. Folat doğum kusurlarına karşı koruyucu olarak bilinir. Tahıllarda demir, magnezyum ve selenyum da bulunur. Demir kan yoluyla oksijen taşınmasından sorumludur. Magnezyum kemikler oluşturur ve selenyum bağışıklığı destekler.

Sebzeler

Sebzeler sıfır kolesterol içeriğine sahiptir. Patates, beyaz fasulye, soya fasulyesi, ıspanak, mercimek ve barbunya fasulyesi gibi bazı sebzeler kan basıncını normal tutabilen potasyum içerir. Sebzeler iyi bir lif, folat, A vitamini, E vitamini ve C vitamini kaynağıdır. A vitamini göz ve cilt sağlığına katkıda bulunur ve enfeksiyonlardan korunma sağlar ve E vitamini hücrelerin oksidasyonunu önler. Demir emilimi, C vitamini alımı yoluyla artırılır ve C vitamini ayrıca ağız sağlığı ve yara iyileşmesine de yardımcı olur.

Meyveler

Neredeyse tüm meyveler düşük sodyum ve düşük yağ içeriğine sahiptir ve meyveler içermez kolesterol içerir. Meyveler besinlerde bol miktarda bulunur. Meyvelerdeki besinlerden bazıları potasyum, lif, C vitamini ve folattır. Muz, kavun, bal özü, kuru erik, erik ve portakal suyu iyi bir potasyum kaynağıdır.

Yağlar ve Yağlar

Yağlar ve yağlar doymuş yağ asitleri ve doymamış yağ asitleri içerir. Sıvı olmayan yağlar, yağlardan daha yüksek doymuş yağ içeriğine sahiptir ve bazıları trans yağlar içerebilir. Doymuş yağlar ve trans yağların kalp hastalığına neden olduğu bilinmektedir. Yağlar, tekli doymamış yağlarda (MUFA'lar) ve çoklu doymamış yağlarda (PUFA'lar) daha yüksektir. MUFA'lar ve PUFA'lar E vitamini içerir ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Çoklu doymamış yağlarda bulunan yağ asitlerinin bazıları iyi sağlık için gereklidir ve tüketim için önerilir, ancak tüm yağ ve yağlarda olduğu gibi PUFA'lar kalorileri yüksektir (kabaca 120 çorba kaşığı) ve ölçülü olarak tüketilmelidir. Yiyecekler

Süt ürünleri, sağlıklı kemikler için gerekli olan kalsiyum içerir. Bu yiyecek grubundaki süt ve yoğurt gibi yiyecekler de potasyum bakımından yüksektir. Bazı süt ürünleri, kemik sağlığı için de gerekli olan D vitamini ile takviye edilmektedir. Tam yağlı gıdaların tüketilmesi, bu yiyecekler kalp için zararlı doymuş yağlar ve kolesterol içerdiğinden tüketildiğinde sağlığa zarar verebilir. Bu gruptan yağsız veya az yağlı yiyecekler daha sağlıklı seçimlerdir.

Et, Balık, Fasulye, Kuruyemiş ve Tohumlar

Bu yiyecek grubundaki yiyecekler, proteinler için gerekli olan iyi bir protein kaynağıdır. kemik, kas, kan ve diğer vücut dokularının oluşumu. Enzimler, hormonlar ve vitaminler de protein tarafından desteklenir. Bu yiyecek grubundaki yiyecekler (yumurtalar dahil), niasin, tiamin, riboflavin, B6, E vitamini, demir, çinko, magnezyum ve diğer besinleri içerir. Çinko alımı ile normal bir bağışıklık sistemi elde edilebilir. Somon, alabalık ve ringa balığı iyi bir PUFA kaynağıdır. Keten ve ceviz esansiyel yağ asitlerinin kaynağıdır. Zengin E vitamini kaynağı ayçiçeği çekirdeği, badem ve fındıktır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır