|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Kalsiyum Oksalat Taşlarını Önleyen Gıdalar

Böbrek taşları çok acı verici olabilir. İnsanların yaklaşık yüzde 10'u onları yaşamlarının bir noktasında deneyimleyecek ve neredeyse yüzde 70'i bir defadan fazla olacak. Böbrek taşlarının yaklaşık yüzde 80'i kalsiyum oksalattan yapılır. Diyetteki değişiklikler bu taşların oluşumunu ve yeniden oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilir.

Kalsiyum Zenginli Gıdalar

Kalsiyum oksalat kalsiyumdan yapıldığından kalsiyum alımınızı azaltmanın riskinizi azaltmanıza yardımcı olacağını düşünebilirsiniz. taş oluşumu. Ezici kanıtlar bunun tam tersi olduğunu gösteriyor. "Kanada Tabipler Birliği Dergisi" nin 9 Mayıs 2006 tarihli sayısında bildirildiği gibi, yüksek kalsiyumlu diyet yapan erkeklerde düşük kalsiyumlu diyet uygulayanlardan daha düşük taş rekürrens oranı vardı. Teori, bazı diyet kalsiyum formlarının midenizde oksalat yapması ve böbrek taşlarına yol açan bir şekilde emilimini engellemesidir. Yüksek kalsiyum içeren yiyecekler arasında süt ve yoğurt ve balık gibi süt ürünleri bulunur. Her ne kadar koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuruyemişler kalsiyum açısından yüksek olsalar da, taş oluşumu riskini artıran yüksek seviyelerde oksalat içerdiklerinden de kaçınılmalıdırlar.

Düşük Sodyumlu Gıdalar

yüksek kalsiyumlu yiyecekler, sodyumdaki yiyecekler de taş oluşumu riskini azaltır. Sağlıklı böbrekler işleyip sodyum salgıladığında, kalsiyum sıklıkla bununla birlikte atılır. Aşırı sodyum tüketimi, kalsiyum kaybınızı artırarak taş oluşumu riskinizi artırır. Meyve ve sebzelerin çoğunu içeren, sodyum bakımından düşük birçok yiyecek vardır. Ancak, çilek gibi bazı meyveler, oksalat içeriğinden dolayı kaçınılmalıdır. İşlenmiş gıdalar sodyumda yüksek olabilir, bu nedenle etiketleri okumak önemlidir. Düşük sodyumlu ekmekler, konserve fasulye, konserve sebzeler ve çorbalar mevcuttur. Sodyum alımının günde 2.000 mg'ın altına düşmesi en uygunudur.

Düşük Protein

Düşük proteinli bir diyet, taş oluşumu riskinizi azaltabilir. Hayvan proteini sitrat atılımını düşürür ve kalsiyum ve ürik asit atılımını arttırır. Toplam protein alımının günde 80 g'dan daha az olması tavsiye edilir. Düşük proteinli diyetler tipik olarak, balıklar, kümes hayvanları, yumurtalar, etler ve süt ürünleri gibi hayvansal ve bitkisel kaynaklardan, yüksek kalitede veya tam olarak kabul edilen proteinler ile bitkisel kaynaklar gibi az miktarda protein içerir. ekmekler, tahıllar, pirinç, makarnalar ve kuru fasulye. Bunların tümü düşük sodyumlu versiyonlarda mevcuttur.

Su

Teknik olarak bir yiyecek olmasa da, artan sıvı alımı, kalsiyum oksalat taşlarının oluşumunu ve yeniden oluşumunu önemli ölçüde azaltır. Ne kadar fazla sıvı içerseniz, idrarınız ne kadar artarsa, böbrek taşı geliştirme olasılığınız o kadar düşüktür. İçtiğiniz sıvı türünün riskiniz üzerinde bir miktar etkisi vardır; örneğin kahve ve bira içmek, taş oluşumu riskinizi azaltırken, greyfurt suyu içmek riskinizi önemli ölçüde artırabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır