Bir protein kanalı, bir hücrenin dış ve içi arasındaki iletişim için kullanılan bir hücre zarı boyunca geçen bir geçittir. Protein kanalları, hücre kontrol sistemidir. Su, kimyasal ve elektrik sinyallerinin taşınması, büyümeyi ve metabolizmayı kontrol ederek hücrenin işlevini etkiler. Özelleşmiş protein kanalları, hücrelerin uyarıcılara reaksiyona girmesine neden olacak hücre zarları arasındaki elektrik potansiyelini değiştirmek için kalsiyum, sodyum ve diğer iyonları taşır.
Protein Kanalının Anatomisi
iki tabakalı. Protein kanalları, hücrenin lipid membranlarından giren plazma proteinleri tarafından oluşturulur. Plazma proteininin moleküler yapısına bağlı olarak, protein kanalı farklı kimyasal ve fiziksel özelliklere sahip olabilir, bu özellikler protein kanalının işlevini belirler. Protein kanalları küçüktür ve sadece küçük moleküller ve iyonların geçmesine izin verir.
Hücre Reseptörleri
Protein kanalları, hücre gövdesinin içine ve dışına taşınma yolları gibidir. Kanallar vasıtasıyla hareketin düzenlenmesi, hücre üzerindeki reseptörler adı verilen alanlarla düzenlenir. Nörotransmiterler hücre reseptörlerine bağlanır ve maddelerin hücrelerin içine ve dışına taşınmasına izin veren kanalları açar ve kapatır. Sodyum kanalları, sodyum iyonlarının alımını düzenlemek için nörotransmitter asetilkolin kullanır. Hücre reseptörleri boşaldığında iyonların hücreye girmesine izin verilir. Bununla birlikte, asetilkolin reseptörlere bağlandığı zaman, kanal iyonların geçmesini engelleyerek kapanır.
Hızlı Geçişli Kanallar
Protein kanalları, işlemlerine ve amaçlarına bağlı olarak birçok farklı sınıflandırmaya sahiptir. Nefrojenik Diyabet İnsipidus Vakfı'na (NDIF) göre, hızlı kanallar kapılı, yavaş aktive edici kanallardan daha düşük aktivasyon potansiyeline sahip voltaj aktive kanallar. Sodyum iyon kanalları vücudunuzdaki sinir hücrelerinin aktivasyonundan sorumlu hızlı etkili kanallardır.
Yavaş Kapılı Kanallar
Kalsiyum protein kanalları yavaş kapılı kanallar olarak kabul edilir. NDIF yavaş kapılı kalsiyum kanallarını sodyum iyonlarının aksine kalsiyum iyonlarına karşı daha hassas olarak tanımlar. Vücudunuzda üç farklı tipte kalsiyum kanalı vardır; her biri düz kas kontrolünü etkileyen farklı tipte nörotransmiterler serbest bırakılarak farklı tepki verir. Hızlı kapılı sodyum kanalları ve yavaş kapılı kalsiyum kanalları arasındaki reaksiyon hızındaki fark gereklidir, çünkü sinir impulsları düz kastan daha hızlı bir tepki gerektirir.
, , ] ]