|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme
Sağlığı ve Hastalıkları

Glikoz Çeşitleri

Glikoz monosakarit bir moleküldür, yani şekerdir. Glikoz gibi monosakaritler doğada iki yolla bulunabilirler - diğer şeker birimleri ile birleştirilebilirler veya kendi başlarına bulunabilirler. İnsanlar en sık, monosakarit fruktoz ile kombine edilmiş glikoz tüketir - bu, sofra şekeri olan bileşik sükrozu oluşturur - veya diyet lifi veya nişasta olan selüloz yapmak için birçok başka glukoz molekülü ile birleştirilir. Sindirim, diğer şeker birimlerinden glikozu serbest bırakır ve sindirim sistemi, hücrelerin kullanımı için kan akışına glikozu emer. Üç serbest glikoz formu vardır.

D-Glikoz

Bir glikoz formuna D-glukoz denir. "D", şekerin karbon iskeleti üzerindeki grupların alkol veya OH düzenlenmesi anlamına gelir. D-glikoz, moleküler bir omurga içine yerleştirilmiş altı karbondan oluşan açık zincirli bir moleküldür. Bu karbon omurgasına iliştirilmiş, "kollar" oluşturan veya karbon iskeletinden dallanan beş OH grubu vardır. Bu glikoz formunun ayrıca karbon iskeletinin tepesindeki bir aldehit grubu vardır; bu, bir oksijen atomuna çift bağ içeren bir karbon atomundan ve bir hidrojen atomuna tek bir bağdan oluşan bir atomdur. 2007 tarihli kitaplarında "Biyokimya", Dr. Reginald Garrett ve Charles Grisham, düz zincirli D-glikozun sadece kan akışında olduğu gibi çözelti içinde serbest olduğu durumlarda mevcut olduğunu not eder - diğer şeker moleküllerine bağlı kan şekeri, düz zincirli D-glikoz olarak bulunmaz.

Beta-D -Glucopyranose

İkinci bir glikoz formu beta-D-glikopiranoz olarak adlandırılır. Düz zincirli D-glikozda olduğu gibi, "D", alkol iskeletindeki alkol gruplarının düzenlenmesini ifade eder. D-glukozun aksine, beta-D-glikopiranoz, siklik bir karbon iskeletine sahiptir. Molekülün omurgasını oluşturan halka yapısı beş karbon atomu ve bir oksijen atomundan oluşur.

Garrett ve Grisham, bu altı atomdan oluşan halkaların piranoz halkaları olarak adlandırıldığını açıklıyor, "kelimesinin değişimini açıklıyor" glikoz "eki" ile -piranoz. Beta-D-glikopiranoz, hem kan dolaşımında olduğu gibi hem solüsyonda hem de bazı durumlarda diğer şeker birimleri ile birleştirilmiş glikozda meydana gelir. Diyet lifi veya selüloz birçok kimyasal olarak bağlanmış beta-D-glikopiranoz ünitesinden oluşur.

Alpha-D-Glucopyranose

Vücuttaki ve doğadaki son glukoz formu alfa-D-glikopiranozdur. . Dr. 2005 yılı “Biochemistry” metninin yazarı olan Mary Campbell ve Shawn Farrell, alfa ve beta D-glikopiranoz arasındaki farkın, siklik karbon omurgası etrafındaki tek bir alkol grubunun oryantasyonunda olduğunu açıklamaktadır. Bu fark, küçük görünmekle birlikte aslında çok önemlidir. Alfa-D-glikopiranoz çözeltide bulunabilir veya diğer şeker molekülleriyle birleştirilebilir. Sindirilebilir nişasta, örneğin yüzlerce bağlı alfa-D-glikopiranoz ünitesinden yapılır. İnsanlar bir alfa bağlantısını bölebilir, fakat bir beta bağlantısını değil, nişastanın neden sindirilebilir olduğunu açıklar ancak diyet lifi değildir.

, , ] ]

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır