Tip 2 Diyabet için yapılan tipik test kan şekeri testidir. Kandaki normal glikoz konsantrasyonları 60 mg /dL ile 100 mg /dL arasındadır. Bu, kan testi yapmadan önce, sekiz ila 12 saat boyunca aç bırakılarak (sadece su içerek) test edilebilir. Normal bir iki saatlik glukoz tolerans testi, bir dL kan başına 140 mg'dan daha az glikozdur. Hafif anormal sonuçlar, sıklıkla diyabet tanısından önce gelen bozulmuş açlık glikozunu gösterir.
Yaygın olarak yapılan başka bir test, bir hemoglobin A1c testidir. Normal bir hemoglobin A1c seviyesi yüzde 5,7'den az veya yüzde 4 ile 5,6 arasındadır. Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunur ve oksijeni dokulara taşıyan demir içerir. A1c adı verilen hemoglobinin bir bileşeni var. A1c, kırmızı kan hücresinin ömrü boyunca (yaklaşık 120 gün) meydana gelen glukoz ve hemoglobinin kimyasal etkileşimi ile oluşur. A1c'nin oluştuğu hız, kan glukoz konsantrasyonuyla doğrudan orantılıdır. Glikoz seviyesi ne kadar yüksek olursa, A1c o kadar fazla oluşur. Bu nedenle hemoglobin A1c, önceki üç aydaki ortalama kan şekeri düzeyleri için harika bir belirteçtir ve sıklıkla Tip 2 diyabetin bir bireyde ne kadar iyi kontrol edildiğini izlemek için kullanılır. Hemoglobin A1c (HbA1c) düzeyleri bir glikohemoglobin testi uygulanarak değerlendirilebilir.
Dışlanması Gereken Diğer Hastalıklar
Yüksek kan şekeri seviyesine neden olan bazı diğer hastalıkların herhangi bir belirti varsa göz ardı edilmesi gerekir. . Bu ilişkili koşullar şunlardır:
1) Cushing hastalığı, beyinde adenoma adı verilen bir hipofiz tümörüyle başlayan aşırı kortizol üretiminin bir durumudur. Cushing hastalığı kandaki glikoz konsantrasyonlarının artmasına ve insülin direncine bağlıdır.
2) Akromegali, büyüme hormonunun aşırı üretimine neden olan adenom adı verilen iyi huylu bir hipofiz tümöründen kaynaklanır.
3) Feokromositomaya aşırı miktarda epinefrin ve norepinefrinin kan dolaşımına salınımına neden olan ve kan basıncında artışa neden olan iyi huylu bir adrenal tümör neden olur.
4) Hipertiroidi çok fazla tiroid salgılayan aşırı aktif bir tiroid bezidir hormon.
Tip 2 Diyabet Teşhisi
Diyabet, iki farklı durumda değerlendirilen, aşağıdaki yöntemlerden herhangi biri ile teşhis edilebilir:
1) Bir oruç (sekiz ile 12 arasında yemek yememek) saat) 126 mg /dL'den yüksek plazma glukoz konsantrasyonu. Glikoz intoleransı veya ön-diyabet, 100 mg /dL ve 125 mg /dL arasındaki kan glikoz konsantrasyonlarıyla ilgili bir endişe kaynağıdır.
2) 200 mg /dL veya daha yüksek bir iki saatlik oral glukoz tolerans testi sonucu iki farklı durumda.
3) Artan susuzluk ve idrara çıkma, açıklanamayan kilo kaybı, bulanık görme ve /veya gece artan idrara çıkma gibi diyabet semptomları mevcut olduğunda 200 mg /dL veya daha yüksek bir rastgele plazma glikozu ..
4) Hemoglobin A1c, yüzde 6.5'e eşit veya daha büyük. Diyabet öncesi, A1c seviyelerinin yüzde 5.7 ile 6.4 arasında olduğu bir endişedir.
5) Tip 2 diyabetin teşhisi için hemoglobin A1c kullanımı ile ilgili hala bazı tartışmalar vardır, çünkü çeşitli durumlarda etkilenebilir. orak hücre hastalığı, talasemi, anemi, böbrek ve karaciğer hastalığı ve C ve E takviyelerinin alınması. Bununla birlikte, hemoglobin A1c konsantrasyonunun izlenmesi Tip 2 diyabetin tedavisinde çok önemlidir.