| | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Beslenme |

Sağlığı ve Hastalıkları

Diyabetik Koma Belirtileri

Diyabetik koma, hastanın bilinç kaybı durumuna düştüğü, yaşamı tehdit eden ciddi bir diyabet komplikasyonudur. MayoClinic.com’un belirttiği gibi, tedavi edilmezse, kalıcı beyin hasarı veya ölümle sonuçlanabileceğinden tıbbi bir acil durum oluşturur. Ölüm oranları yüzde 50'ye kadar çıkabilir. Diyabetik koma, esas olarak hastanın kan şekeri seviyesindeki şiddetli ve sürekli dalgalanmalar nedeniyle oluşur. Diyabetik koma ile ilişkili diğer birkaç neden ve daha belirgin semptomlar da vardır.

Diyabetik Koma Nedir? Esas olarak kontrolsüz bırakılan diyabet sonucu ortaya çıkar. Üç varyasyon vardır: ketoasidotik koma, hipoglisemik koma ve hiperosmolar koma. Better Health Channel, diyabetik komanın belirli semptomlarının büyük ölçüde buna yol açan koşullara bağlı olduğunu açıklıyor. Bu nedenle bu durum için tedavi seçenekleri aynı nedenlerden dolayı değişecektir. Bununla birlikte, her durumda, diyabetik koma, acil müdahale gerektiren tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir.

Ketoasidotik Koma Belirtileri Kanın aşırı asidik hale gelmesine neden olan ketonların - yağın bozulmasının yan ürünleri - birikmesi sonucu oluşur. İnsülin eksik olduğunda, vücut enerji için glikoz yerine yağ kullanmaya başlar ve keton birikmesine neden olur. Genellikle, bu bir enfeksiyon veya cevapsız insülin dozu ile ortaya çıkar veya kötüleşir. Belirtiler arasında yorgunluk, uyuşukluk, aşırı susuzluk, bulantı, konfüzyon, solunum zorluğu, kusma, mide ağrısı, sık idrara çıkma ve nefes alma kokusu vardır.

Hipoglisemik Koma Belirtileri

Aşırı derecede düşük kan şekeri seviyeleri, veya hipoglisemi, tedavi edilmeden bırakıldığında bilinç kaybına ve diyabetik komaya neden olabilir, diye açıklıyor MayoClinic.com. Bu genellikle diyabet ilacı kullanan bir hastanın ekstra veya daha fazla dozda insülin alması, bir öğünü kaçırması, çok fazla alkol alması, yemek yemeden alkol alması veya yemek yemeden egzersiz yapması durumunda meydana gelir. Bu özel varyantın semptomları arasında zayıflık, terleme, aşırı açlık, konfüzyon, çarpıntı, titreme, karışıklık, değişmiş davranış ve uyuşukluk vardır.

Hiperosmolar Koma Belirtileri

Hyperosmolar koma, hipoglisemik komanın tersidir. Better Health Channel'ın belirttiği gibi, aşırı yüksek kan şekeri düzeyleri ve şiddetli dehidratasyona neden olur. Tipik olarak, bir hasta zatürree veya grip gibi başka bir hastalıkla hasta olduğunda, bir insülin veya diyabet ilacı dozajını kaçırdığında veya artan miktarda şeker yüklü yiyecek veya içecekler tükettiğinde meydana gelir. Belirtileri sık idrara çıkma, yorgunluk, artan susuzluk, bulantı, kusma, mide ağrısı, hızlı kalp atışı ve meyveli nefes kokusunu içerir.

Tedavi Seçenekleri

Ketoasidotik koma ve hiperosmolar komada vakalarda hastalara intravenöz sıvı verilir, insülin ve mümkün olduğunca çabuk potasyum ve sodyum. Öte yandan, hipoglisemik koma, hastanın sistemindeki aşırı insülinin etkilerini önlemek için glukozun intravenöz veya alternatif olarak glukagon hormonu verilmesini zorunlu kılar. MayoClinic.com, hipoglisemi bilinçsizliği olarak bilinen bir durum olan kan glikozlarında bir düşüş olduğunu gösteren uyarı işaretleri olduğunu belirtti. Bununla birlikte, çoğu durumda, hastalar tanıdan önce aşırı susuzluk, idrara çıkma ve yüksek veya düşük kan şekeri belirtileri yaşarlar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com