İnme, beynin belirli bir yerine kan akışı kaybıdır. Ortaya çıkan hasar inmenin konumuna ve genişliğine bağlıdır. Beynin sol tarafına yapılan felç, bilişsel, motor ve duyusal alanları etkileyecektir. Dil, düşünme, davranış ve fiziksel hareket bozulabilir. İnme, üçüncü en yaygın ölüm nedenidir ve yetişkinler arasında engelliliğin ana nedenidir.
Zayıflayan Dil Yeteneği
Çoğu insan için, birincil dil merkezi beynin sol tarafında bulunur. Amerikan İnme Derneği, bu alandaki bir inmenin geçici veya kalıcı bir dil becerisine neden olabileceğini açıklıyor. Sadece bir kişinin konuşma yeteneği etkilenmez, aynı zamanda okuma ve yazma yeteneği de etkilenir. Afazi, dil, agraphia, yazı zorluğu ve aleksia'yı kullanma veya anlama yetersizliği, sol okuma felsefesinin olası etkileridir.
Fikri Zararlık
Donna D. Ignatavicius MS RN ve M. Linda Workman, Ph.D., "Tıbbi-Cerrahi Hemşireliği: İşbirliğine Dayalı Bakım için Kritik Düşünme" yazarlarının, analitik düşünce ve entelektüel akıl yürütme merkezlerinin beynin sol yarım küresinde bulunduğunu açıklar. Sol tarafta felç geçiren hastalar hafıza açığı yaşayabilir Zihinsel bozukluklar inme mağdurlarının para işlemlerini tamamlama, seyahat planları veya fatura ödeme gibi günlük hayatın basit görevlerini yerine getirmesini zorlaştırır.
Sağ Taraf Motor Bozukluğu
Sol taraftaki inme bir motor merkezini etkiliyorsa, kişi beyinde motor izleri geçtiği için sağ taraftaki eksikliklere sahip olacaktır. Vücudun bir tarafında felç olan hemipleji yaşayabilir. sağ sid dava e, veya bir tarafında zayıflık olan hemiparezi. Diğer motor bozukluklar, kas tonusu kaybı olan hipotoni olabilir. Bunun tersi ayrıca hipertoni veya spastik kas hareketleri şeklinde de ortaya çıkabilir.
Davranış Değişiklikleri
Sol taraftaki inme geçiren bir kişi yavaş ve temkinli olma eğilimindedir. Stresli durumlar kolayca endişe, hayal kırıklığı ve öfke getirebilir. Depresyon, sol taraftaki inme mağdurları için ciddi bir problem haline gelebilir.
Duyusal Bozukluk
Bazı duyusal bozukluklar sol taraftaki felçten kaynaklanabilir. Görme alanı sağ görüş alanında meydana gelen açıklarla etkilenebilir. Bir hastanın sağ göz kapağında ptoz veya sarkması olabilir. Ayrıca, inme retinaya kan akışını etkilediyse, hemianopsiye, görme alanının yarısında körlüğe sahip olabilir.
Hastalar nesneleri normal şekilde düzgün şekilde tanımlayamıyor veya kullanamıyor olabilir. Bu duruma agnosia denir. Telefon açma gibi amaçlı bir işlem yapmaya çalışmak zor veya imkansız olabilir. Normal günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi, bu duyusal eksiklikler nedeniyle büyük ölçüde bozulur.
, , ] ]